Hoe werkt jezelf verbeteren?

grafiekje leerproces‘Beter ergens in worden’ verloopt nooit in een rechte lijn omhoog. Het is meestal zoals in het grafiekje: je begint te leren, dan ontstaat een hoop chaos en dan eindig je op een hoger niveau. Twee voorbeelden uit mijn eigen ervaring:

1. Telkens als ik van iemand anders zangles of koordirectie kreeg en nieuwe dingen leerde, kwam er vrij snel een moment dat ik helemaal niet meer kon zingen. Ik kreeg allerlei noten er niet normaal meer uit. De nieuwe technieken lukten nog niet en de oude werkten niet meer. Pas een tijdje daarna leek het weer ergens op. Sterker nog: dan kon ik beter zingen dan voorheen.

2. Mijn zoontje van bijna twee kon een paar letters nog niet uitspreken. De laatste die moeilijk ging, was de v- of f-klank. Sinds een paar dagen heeft hij gevonden waar hij ongeveer moet zitten en zegt hij heel plechtig woorden als ‘druiwwwen’. Maar nu is hij weer andere letters kwijt. Eerst was pappa ‘bogen’ in plaats van ‘boven’. Nu is pappa ineens ‘koven’. Over een paar dagen of weken komt er waarschijnlijk pas ‘boven’ uit.

Kortom: als je nieuwe dingen leert, werken vaak je oude methodes niet meer zoals voorheen. Dat geldt ook bij het aanleren van goede en gezonde gewoontes. Misschien krijg je ineens honger op andere momenten of verandert je energieniveau of je smaak of nog iets anders. Je nieuwe gewoontes zijn nog niet ‘af’ en niet ingesleten en de oude passen niet meer… Dat is normaal! Laat je niet ontmoedigen, blijf nieuwsgierig naar jezelf en naar hoe het werkt. Besef dat je iets nieuws aan het leren en aan het oefenen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *