Zo hulpeloos ben je gelukkig niet

“Van biologisch roomijs of chips word je net zo dik als van niet-biologisch.”
“Als ergens op staat dat er fruit in zit, of extra vitamines, bevat het product vaak veel suiker, calorieën of vet.”
“Voedingsmiddelenproducenten geven alleen om verkoopcijfers, niet om jouw gezondheid.”

Deze dingen klinken allemaal heel schandalig. Sommige deskundigen of journalisten spreken er schande van. Maar wacht… dit soort dingen zijn toch logisch? ‘Biologisch’ betekent dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het caloriegehalte vermindert er niet van. En natuurlijk willen bedrijven hun omzet en hun winst vergroten; dat wordt van ze verwacht door de aandeelhouders en het bepaalt of ze gaan overleven. Dus zullen ze dingen in de winkel leggen die er aantrekkelijk uitzien, goed klinken en lekker smaken.

Laat je niet het etiket opplakken van de hulpeloze, misleide consument die machteloos wordt vetgemest door meedogenloze geldwolven in grote bedrijven. Het is aan jou om je bewust te zijn van wat je koopt en wat je in je mond steekt.

Ieder mens in deze omgeving van overvloed staat voor deze uitdagingen:

  • besef dat honger in je maag betekent dat je lichaam voedingsstoffen wil
  • eet dan dus iets met veel voedingsstoffen erin (groente, eieren, noten, volkoren granen, vis, onbewerkt vlees) en niet iets waar op staat dat het gezond is
  • eet of drink je iets voor de smaak, proef dan en proef echt (elke hap of slok!)
  • is je echte behoefte niet eten of drinken (maar bijvoorbeeld gezelligheid, troost, stimulans, rust, plezier), zorg dan dat je krijgt wat je echt nodig hebt en vestig je hoop niet op eten

Het slechte nieuws is dat dit veel aandacht en zorg vraagt van jou. Het goede nieuws is dat het ook enorm veel voldoening oplevert, een gezond en slank lichaam en een hoop energie.

Een reactie

  • Marielle Habraken

    Helemaal mee eens! Daarnaast vond ik de vergelijking in deel 3 van ‘The Men Who Made Us Fat’ (Focus bij NTR) van diverse producten op basis van alleen calorieën niet overtuigend. Ook al zitten er meer calorieën in een sandwich met rucola en linzen dan in een Big Mac, is dat een reden om de Big Mac te kiezen? Je krijgt dan misschien minder calorieën binnen maar wel meer troep. Ik vond de documentaire informatief, maar geloof niet dat hij de voedselverwarring kleiner heeft gemaakt. Aan bovenstaande richtlijnen hebben consumenten dan meer. Inderdaad, het kost meer aandacht en zorg. Maar dat lijkt me beter dan jezelf voor de gek houden (of van de domme). Daar heb je uiteindelijk alleen maar jezelf mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *