Jouw ideale aanpak

Soms heeft iemand heel veel succes met een bepaalde aanpak om af te vallen en een ander loopt er helemaal in vast. Dat kan komen omdat mensen verschillende manieren van leren hebben. En als je je gewoontes wilt veranderen, zul je iets nieuws moeten leren. Misschien een andere manier van eten, een manier om vaker of beter te bewegen, een andere manier om je dag in te delen, een andere manier om met stress om te gaan…

Volgens het concept ‘Language of learning’ van Twijnstra en Gudde en de Universiteit Utrecht zijn er vijf manieren van leren. Ik geef er een voorbeeld bij over afslanken:

 • De kunst afkijken bij iemand anders (voorbeeld: beweegoefeningen nadoen van een sportdocent);
 • Meedoen: samen iets uitzoeken (voorbeeld: samen proberen af te vallen op een forum en ideeën uitwisselen);
 • Kennis opdoen: leren van experts, informatie verzamelen, doelgericht bezig zijn (voorbeeld: een boek lezen over hoe het lichaam werkt);
 • Oefenen: nieuwe dingen proberen in een veilige omgeving (voorbeeld: als je alleen thuis bent eens kijken of je ook zonder Knorr verpakking lasagne kunt maken);
 • Ontdekken: gewoon doen en kijken hoe het uitpakt (voorbeeld: eens een weekje geen brood eten bij het ontbijt en de lunch en kijken wat er dan gebeurt).

De ene manier van leren is niet beter dan de andere. Wel kan het zijn dat één manier van leren niet voldoende is om te bereiken wat je wilt. Een boek lezen over hoe het lichaam werkt helpt je pas bij het afvallen als je vervolgens gaat oefenen of ontdekken hoe het werkt in de praktijk. Alleen maar nadoen wat een ander doet, zonder dat je begrijpt waarom het zo moet, zorgt ervoor dat je in nieuwe situaties geen eigen oplossingen kunt bedenken. Enzovoort.

Heb je wel een idee welke manier van leren meestal jouw voorkeur heeft bij het afvallen? Kijk dan ook eens of een van de andere leermethodes een mooie aanvulling zou zijn, en besluit die wat vaker erbij te halen.

2 comments

 • Hallo Meijke,

  Ik ontvang al lange tijd jouw nieuwsbrief en vind jou artikelen altijd zeer inspirerend. Ook gebruik ik jouw gedachtegoed bij het begeleiden van mijn eigen cliënten.
  De laatste opmerking over de manieren van leren behoeft enige uitleg.
  Ontdekken: gewoon doen en …
  Mijn cliënten zijn gebaad bij regelmaat, helemaal als ze verschillende diëten hebben geprobeerd. Ik zou dan niet zo snel adviseren om een week te proberen geen brood te eten. Ik laat ze wel zoveel mogelijk zelf keuzes maken. Kun je het misschien een nadere uitleg geven?

  Alvast bedankt!

  M.v.g.
  Thea Casparie

 • Hallo Thea,

  Daar heb je helemaal gelijk in, dat regelmaat vaak helpt bij mensen. Elke dag iets anders doen (en helemaal ‘zomaar’) schiet meestal niet op. De voorbeelden bij de vijf manieren van leren waren dan ook niet bedoeld als tip, maar om duidelijk te maken hoe mensen met die leerstijl het in de praktijk vaak doen.

  Wat jij zou kunnen doen, is aan de ene kant aansluiten bij de manier waarop je cliënten het gemakkelijkst iets nieuws leren. Maar andere kant kun je mensen helpen om niet alleen hun ‘standaardaanpak’ te gebruiken als die niet effectief genoeg is. Ze kunnen hem combineren met een andere aanpak.

  Iemand die bijvoorbeeld altijd maar theorie verzamelt (en daarmee niet tot goede praktijkoplossingen komt), zou er aanvulling iets kunnen hebben aan die laatste aanpak: gewoon eens iets proberen en kijken hoe dat bevalt. Dat geeft een heel ander soort informatie dan de theorie die hij/zij normaal verzamelt.

  Helpt dit?

  Groeten,
  Meijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *