Werken die eiwitdieten?

freeimage-9508567-webBijna elk dieetboek en elk dieet dat op dit moment populair is, draait erom: minder koolhydraten eten en meer eiwitten (proteïnen) eten. Hiervoor hadden we een vetarme hype, bijvoorbeeld met de boeken van Sonja Bakker. Nu hebben we net als in de Atkinstijd een koolhydraatarme hype. Zit er iets nuttigs in de adviezen?

Zeker, je kunt er je voordeel mee doen. Daarvoor is het allereerst handig als je weet op welk idee de koolhydraatarme diëten gebaseerd zijn. Wij eten met zijn allen veel koolhydraten en vooral teveel bewerkte koolhydraten die snel in je bloed worden opgenomen. Suiker bijvoorbeeld en producten die van wit meel gemaakt zijn. Daar raakt je lichaam door van slag: je gaat meer insuline aanmaken en meer vet opslaan. Bovendien krijg je sneller en vaker honger.

Diëten die je een menu voorschrijven zonder koolhydraten, zijn bedoeld om de overspannen productie van insuline te stoppen. Daardoor stopt ook de vetopslag. Bovendien krijg je geen ‘normale’ energie binnen, is het idee, dus moet je lichaam ergens anders energie vandaan halen. Uit je vetreserves bijvoorbeeld.

Als je alleen maar de koolhydraten weglaat en niets anders aan je voeding verandert, eet je heel weinig en krijg je honger. Dat hou je niet vol en bovendien gaat je lichaam op de spaarstand, zoals bij elk dieet met te weinig brandstof erin. Dat wordt opgelost door je in je dieet meer eiwitten te laten eten. Eiwitten bevatten bouwstoffen voor je lichaam in de vorm van aminozuren. Ze leveren ook energie, alleen kost het omzetten van eiwitten in energie je lichaam de nodige moeite. Daarom krijg je niet zulke hoge energiepieken als bij bewerkte koolhydraten.

Ideaal dus, zo’n eiwitdieet als je wilt afvallen? Ja en nee. Als je gevoelig bent voor koolhydraten en vaak dingen eet met suiker en/of wit meel erin, zal je lichaam tot rust komen als je daarmee stopt. Als je intussen ook genoeg blijft eten om geen honger te krijgen, is de kans een stuk kleiner dat je het jojo-effect weer tegenkomt. Kleiner, maar niet afwezig! Als je je eiwitdieet ziet als een tijdelijk programma, waar je na een tijdje mee stopt, komen je verloren kilo’s gewoon weer terug.

En sommige eiwitdiëten zijn behoorlijk eenzijdig: alleen maar vlees en vis, eieren, soms met zuivel erbij, soms met groente erbij. Granen of fruit zijn meestal niet ‘toegestaan’. Dat geeft twee risico’s: je kunt voedingsstoffen gaan missen, waardoor je minder fit wordt en juist minder goed vet kunt afbreken. Je lichaam vindt het mogelijk zwaar om almaar eiwitten te verteren en geen ‘normale’ energie te krijgen. Je hersenen werken op koolhydraten, dus die moeten ergens gemaakt worden of geregeld… En het is saai, dus de kans dat je na een tijdje wilt stoppen is best groot.

Wil je de nadelen vermijden en de voordelen wel krijgen? De clou van eiwitdiëten bestaat uit drie delen:

 • Vermijd suikers en snelle koolhydraten (wit meel, witte rijst, witte pasta…).
 • Zorg dat je goed verzadigd bent na je maaltijd. Dat kan bijvoorbeeld door meer groente erbij te eten en ook eens iets anders te eten dan brood. Misschien kun je bijvoorbeeld een lunch maken van groente gecombineerd met eieren, bonen, ‘puur’ vlees, vis, soep en/of yoghurt.
 • Denk van tevoren na over wat je wilt eten en regel dat voor jezelf. Dan eet je met meer aandacht en je eet op tijd en iets gezonds.

Met deze drie aandachtspunten kun je ook zonder dieet meer rust krijgen in je lichaam en in je hoofd. En daar val je van af. Maar nu blijvend!

21 comments

 • koolhydraatarme dieëten zijn ook heel slecht voor je darmen als je daar gevoelig voor bent. Ik kreeg heel veel last van verstopping. Ik moet veel vezels en zemelen eten om de boel “stromend” te houden. Ook brood is echt noodzakelijk, maar wel bruin brood.

  • Speltbrood en sojaproducten zijn voor mij de ideale aanvulling op eiwitrijke voeding! Ben inmiddels al een half jaar op streefgewicht en ik blijf zo!

 • Hoi Trudy,

  Klopt, onder de voedingsstoffen die je tekort komt als je een eiwitrijk dieet gaat volgen, vallen zeker de vezels!

  Groetjes,
  Meijke

 • Truus van Eenennaam

  Goed artikel. Heb alles vanaf 1967 geprobeerd wat er op de markt is verschenen, dus ook Atkins. Zag deze week in de krant dat onderzoek heeft uitgewezen, dat het risico op hart- en vaatziekten zelfs vergroot, als je dit dieet volgt. Ik heb met WmdW juist geleerd dat de veelzijdigheid van voedsel zo belangrijk is én dat alles wat je van je zelf ‘eigenlijk’ niet mag, juist onrust geeft, dus geen voedingsmiddelen uitsluiten, maar alle waardevolle voeding zo gevarieerd mogelijk nemen. Ik wou dat ik dit allemaal in 1967 al had geweten! Ik volg nu alleen mezelf en geen enkel dieet, daar voel ik me het beste bij (en mijn portemonnee ook).

 • Ik heb net het boek Wheat Belly gelezen. Daarin wordt, onderbouwd door onderzoeken, uitgelegd dat tarwe bepaalde stoffen bevat waarop onze hersenen reageren zoals op opiaten. In zekere zin is brood schijnbaar dus ‘verslavend’, je wilt er meer en meer van eten en het wekt ook eetlust in het algemeen op. Ik ben dat gaan uittesten en het lijkt erop dat het inderdaad zo is.
  Ik las altijd dat bruinbrood wel okay is in tegenstelling tot witbrood, maar waar het om tarwe en de ‘verslavende’ werking ervan gaat, geldt dat dus niet. Ik ben heel benieuwd wat Meijke hierover zou kunnen zeggen. Ook omdat het ‘Superdieet’ het wel heeft over vier a vijf boterhammen per dag.

  Verder zitten er volgens mij toch ook heel veel vezels in groente en fruit? Heb je brood nodig voor je vezels?

  Er zijn overigens heel veel andere methoden dan alleen Atkins, begreep ik, die beperking van koolhydraten voorstaan. Atkins is volgens mij al behoorlijk achterhaald?

 • PS in Wheat Belly staat ook dat tarwe (en daarmee brood en veel andere producten) een hoge GI (Glycemische Index) heeft, en dat twee botherhammen (volkoren of niet) je bloedsuikerspiegel meer doen stijgen dan twee eetlepels gewone geraffineerde suiker. Ook hierover zou ik heel graag Meijke’s gedachten willen weten!

 • Op dit moment eet/drink ik ‘s-ochtends alleen maar fruit en verse fruitsappen/smoothies. ‘s-Middags en ‘s-avonds combineer ik geen eiwitten en koolhydraten in mijn maaltijden. In deze maaltijden wissel ik de keuze voor koolhydraten/groenten en eiwitten/groenten wel voldoende af zodat ik toch alles binnen krijg. Ik heb alleen geen idee wat dit op langere termijn gaat opleveren, maar tot nu toe voel ik mij prima. In ieder geval veel minder vermoeid en hongerig als voorheen. Meijke, is deze manier van eten wel verstandig?

 • Toevallig kwam ik op dezelfde dag een collega tegen die 35 kilo was afgevallen in 4,5 maand met het nieuwe Cambridge eiwitrijke dieet, en een verkoopster die daarmee 25 kilo was kwijtgeraakt. Zij was al een half jaar op gewicht gebleven. Ik ben ruim een jaar bij een dieetclub, met de nadruk op matig en gezond eten, en met moeite nog geen 15 kilo afgevallen. Ben nog steeds veel te zwaar. Dan wordt zo’n crashdieet, gezond of niet, toch wel heel aantrekkelijk!

  • Ingrid Verbogt

   Het lijkt inderdaad heel aantrekkelijk zo’n crashdieet, maar de mensen die ik ken zijn er allemaal dikker van geworden, en binnen een heel korte tijd. Het is erg moeilijk volgens mij om zo’n groot gewichtsverlies op zo’n korte tijd onder controle te houden. Hou het maar bij gezond en goed eten, en een wat minder spectaculair resultaat in korte tijd.
   Ik ken ook 2 mensen die er allebei 2 jaar over hebben gedaan om 30 kilo af te vallen, op een ‘langzame’ manier (eetgewoontes langzaam aanpassen) en nu na 2 jaar zitten ze nog steeds op hetzelfde gewicht, zonder al te veel te moeten laten. Succes ermee!

 • Ik heb gelezen dat de GI van volkorenbrood wel degelijk een stuk lager is dan dat van wit brood. Het gaat niet om de tarwe, maar om of de tarwe voor een product ‘uit z’n vliesje is gepeld’. Wat ik sowieso vreemd vindt aan het verhaal, is dat het me vooral uit lijkt maken hoeveel je eet. Piekt je suikerspiegel bijvoorbeeld niet net zo hard na het eten van drie volkorenboterhammen in een keer dan na 1 witte boterham? Geen idee hoor, ik roep maar wat.
  Wat ik zelf merk: als ik een keer een patatje eet (doe ik zelden) ben ik daarna vaak heel erg slaperig. Dat heb ik niet als ik (volkoren)brood heb zitten eten.

 • voor mij is nummer 3 het moeilijkst: van te voren bedenken dat ik weer trek zal krijgen!

  het kost mij erg veel moeite etenswaren op tijd in te slaan (en niet ergens onderweg wat te eten/kopen); misschien heb ik wel trek in iets anders dan wat ik bij me heb/in huis heb, maar daar doe ik het dan mee.

  tegen het buiten de deur eten als ik trek heb helpt ook de gedachte: ze hebben hier eigenlijk niks wat ik lekker vind (mn niks gezonds/biologisch), dus is het handiger als ik zelf eea meeneem.

  het geeft mij een geweldig gevoel als dit lukt.

 • Ik ben nu een tijdje bezig met het 80/10/10 dieet van Dr. Graham.Alleen heel veel fruit, Groene rauw en een beetje vette rauwe voedingsmiddelen zoals een kwart avocado of wat rauwe booties. En het gaat eigenlijk heel gemakkelijk . Ik denk dat ik dit wel Vol kan houden en ik Val ook nog af.

 • Sinds een week of 6 eet ik dagelijks 3-4 koolhydraatverlagend bruin brood i.c.m. roggebrood belegd met 30+ kaas en een schaaltje biogarde en/of magere yoghurt met fruit; daarnaast veel groenten gecombineerd met div. zilvervliesproducten en weinig vlees maar wel vaak vegetarische producten (soja!) + veel drinken (w.o.groene thee). Ik merk dat het inmiddels zijn ‘vruchten’ begint af te werpen. Zo kan ik ’s avonds sneller in slaap komen, slaap ik ’s nachts beter door (helemaal fijn!) en kan ik ’s ochtends eerder én met meer energie mijn bed uit. Ik moet wel eerlijkheidshalve toegeven dat ik érg last heb van hypoglycemie dus zal het bij mij sowieso snel helpen als ik stop met de inname van koolhydraten en suiker. Of het ook helpt met afvallen??

 • gelukig wordt het voor velen al dudielijk dat de crash dieten niet gezond zijn, zeker neit op de lange termijn.

  Wat ook een bijkomend verschijnsel is bijd e vele eiwitreike – koolhydraatarme dieten is de bedoeling om “in ketose”te raken. Er wordt gezegd dat dit niet schadelijk is, de meningen zijn verdeeld. Bepaalde giftigheid in je lichaam geeft dit ook.

  Mijns inziens is toch echt het beste zo puur en zo basis mogelijk te eten. dus volkoren producten, suikers minimlaiseren, goede vetten, geen of zo min moelijk koken uit pakjes en zakjes. Persoonlijk afstemmen wat iemand wel of niet nodig heeft qua voedings- en leefstijl wijziging.

 • Wat een hoop reacties, leuk! Het onderwerp leeft duidelijk erg. Vandaar ook mijn artikel.

  Voor de mensen die vroegen of iets nou wel of niet goed voor je is zou ik drie hulpvragen willen geven:
  1. Voel je je er goed bij, dus fit, niet hongerig, ontspannen en vrolijk?
  2. Is het (eet- of leef-)patroon dat je nu hebt gemakkelijk vol te houden voor je en wil je er nooit meer mee stoppen?
  3. Doe je geen hele rare dingen zoals lang niets eten, extreem weinig eten of erg eenzijdig eten zodat je lichaam dingen tekort komt?

  Als je op deze vragen vragen ‘ja’ antwoordt, heb je waarschijnlijk iets gevonden dat bij je past en waar je lichaam goed op reageert. Prima dus. Iedereen zit anders in elkaar, zowel lichamelijk als persoonlijk. Eén set regels geven voor iedereen gaat daarom niet. Maar zoeken naar je eigen oplossingen wel. Daarbij zou ik je aanraden om wel ideeën op te doen in je omgeving, maar je vooral niet te laten aanpraten dat je hetzelfde moet doen als een ander!

  En voor degenen die van anderen horen dat ze heel snel afvallen en daar verlangend naar kijken: pas als iemand na een jaar nog steeds op gewicht blijft, zegt dat iets. Er zijn altijd diëten en middeltjes geweest die een snel resultaat gaven. Maar 80-90 procent van de mensen valt weer terug. Het vraagt moed en discipline om naar een echte balans te blijven zoeken. Maar blijven jojoën is ook jammer!

  Groeten,
  Meijke

 • Al snel na de start van een eiwitrijkdieet , dr Frank, krijg ik last van een vieze smaak in mijn mond en het riekt ook nog. Dan wil je wel snel stoppen. Dus beslist niet mijn dieet.

 • Als er dieet voor staat is dat nooit leuk volgens mij. Ik heb jaren geleden Herbalife 2 of 3 maanden geprobeerd samen met een vriendin van mij maar ik had alleen maar honger. Ik was 5 kilo afgevallen en zitten er nu 15kilo bij. Ik heb besloten om niet meer op dieet te gaan en gezond te gaan afvallen. Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat als je veel groente, fruit en zo, waar veel vezels in zitten je vanzelf gezonder gaat eten. (en je hebt er een voller gevoel van) Misschien moet er zoiets komen als een vezel-dieet ;-)………oh nee geen dieet meer voor mij.

 • Alle fruit en gezonde zetmeelbronnen (bv. zoete aardappels, quinoa, bonen, haver en gerst) uit je dagelijkse eten verbannen, dat vind ik ongezond en *voor veel mensen ook onhaalbaar. Zo mis je een pakket aan (*lekkere!) bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Ook schijnt het eten van zetmeel je (duur)sportprestaties aanzienlijk te verbeteren. Ik kan zelf op een ontbijt van eieren inderdaad absoluut minder hard sporten dan op havermout.
  Wil je zowel de voordelen van een hogere insulinegevoeligheid, een snellere verbranding en alles wat ik hierboven aan voordelen van fruit en zetmeelbronnen noem, ga dan ‘carb-cyclen’, iets wat bodybuilders en fitnessmodellen al de hele tijd doen. Hun lichaamssamenstelling wordt beter (met minder vet en meer vetverbrandende spiermassa) door middel van (kracht)sport plus een carb-cyclingeetpatroon.
  Dit eetpatroon houdt in dat je de ene dag koolhydraten beperkt (alleen die uit groene groenten zijn toegestaan, verder mag je best wat gezonde vetten als avocado, olijf- en kokosolie); de volgende dag wel wat fruit en noten toevoegt; de derde dag ook gezonde zetmeelbronnen en extra veel fruit mag eten, maar weer wel zo goed als vetloos (!). Zo’n driedaagse cycle (cyclus) blijf je dan herhalen. Hiernaast kun je de ene dag ietsje meer dan gemiddeld eten en de andere ietsje minder.
  Deze afwisseling in hoeveelheid en samenstelling van je eten laat je lichaam raden, waardoor je verbranding optimaal blijft in plaats van dat je lichaam in de ‘overwinter-stand’ schiet. Zolang je je maar niet totaal overeet wat vet, zetmeel en fruit betreft (met gezonde nieren kan je vrijwel onbeperkt van eiwitbronnen eten), zul je afvallen of, eenmaal op een gezond gewicht, op gewicht blijven.

 • Ps. Je kunt je ook moeilijk overeten aan groenten. Geniet van al die verschillende kleuren en smaken die groenten je bieden!

  Pps. Je hersenen gebruiken inderdaad graag koolhydraten als brandstof, maar je hart heeft het liefst verzadigd vet als brandstof. Deze twee soorten brandstoffen moet je alleen, als je wilt afvallen, liever niet in één maaltijd met elkaar combineren, omdat het eventuele energie-overschot dan gemakkelijk als vet wordt opgeslagen. Bij het carb-cyclen geldt deze preventieve scheiding van brandstoffen zoals je ziet niet alleen per maaltijd maar per hele dag.

  Ppps. Wil je je lichaam nog meer laten raden? Kies dan de ene dag voor drie flinke maaltijden, de volgende dag voor drie maaltijden plus twee snackmomenten en de derde dag voor zes of zelfs zeven eetmomenten (= ‘grazen’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *