Boekbeoordeling: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig (Amber Albarda)

Boektitel: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig
Auteur(s): Amber Albarda

Beoordeling van Meijke van Herwijnen

Samenvatting

Veel mensen weten niet hoeveel invloed voeding heeft op hoe je je voelt. Amber Albarda is daar zelf achter gekomen toen ze ziek werd en weer herstelde door haar eet- en leefpatroon aan te passen. Ze beschrijft dat goede voeding is: natuurlijk eten kiezen zonder kunstgrepen; het met aandacht opeten en stoppen als je voor 80% vol zit; regelmatig eten en kleine porties nemen. Daarnaast moet je dagelijks 8 glazen mineraalwater nemen en dagelijks (buiten) bewegen.

In een gezonde, natuurlijke voeding zitten met name complexe koolhydraten, kwalitatief goede eiwitten (bijvoorbeeld een combinatie van bonen en granen) en onverzadigde vetten. Daarmee houd je je bloedsuikerspiegel in balans en krijg je voldoende vezels en voedingsstoffen binnen.

Om af te vallen beschrijft Amber Albarda twee fases. 1. Je kiest voor natuurlijk, echt voedsel en neemt alleen koolhydraten in de vorm van groente (75%) en fruit (25%). 2. Je voegt koolhydraten toe, maar alleen volkoren. Verder houd je aan dat je je porties halveert, geen suiker eet, gezonde vetten eet, ongezonde vetten vermijdt, geen (tarwe)brood eet, geen zetmeelhoudende voeding eet na 18.00 uur, eiwitten eet bij elke maaltijd, geen melkproducten gebruikt en geen alcohol en koffie en zoveel mogelijk biologische producten kiest. Daarnaast moet je op tijd naar bed gaan. Deze tweede fase start je op het moment dat je je veel beter voelt dan bij de start.

Aan suiker wordt extra aandacht besteed. Amber Albarda geeft aan dat die je hormoonspiegels verstoort, je eetlust vergroot, je lichaam laat verzuren, je weerstand verlaagt en je darmflora uit balans brengt. In het boek wordt verder toegelicht dat de kwaliteit van onze voeding tegenwoordig zo slecht is, dat je voedingssupplementen met meer dan de ADH moet gebruiken. Er wordt ook beschreven hoe gezonde gewoontes je uiterlijk positief beïnvloeden en je energie vergroten. En dat alcohol je gezondheid negatief beïnvloed, behalve als je alleen af en toe een glas rode wijn drinkt.

Het laatste deel van het boek is besteed aan een verzameling praktische tips over wat je in huis kunt halen aan hulpmiddelen en voedingsmiddelen, welke producten je ter voorbereiding van je week kunt koken en welke recepten je kunt maken.

Bestel dit boek bij een internetboekhandel

Achtergrond van de auteur

Amber Albarda werkte voorheen bij het tijdschrift Miljonair Fair. Nadat ze in Argentinië ziek werd en grotendeels door het veranderen van haar leefstijl herstelde, heeft ze zich omgeschoold. In het boek en op internet staat vermeld dat ze ‘internationaal getraind voedingscoach’ is en dat ze ‘Diet en nutrition’ heeft gestudeerd in Engeland. Welke opleiding ze precies heeft gedaan en wat de grondslag van die opleiding precies is, heb ik niet kunnen vinden.

Schrijfstijl

Helder en pittig. Het is te merken dat Amber veel ervaring heeft met aansprekende stukken schrijven. Alleen het woord ‘wagonladingen’ kwam wel erg vaak terug. ;-)

Welke positieve dingen biedt het boek?

 • Een stevig pleidooi over het belang van gezond eten en leven. Na het lezen van de eerste hoofdstukken is de kans groot dat je (weer) het nut ziet van beter eten regelen voor jezelf.
 • Veel tips en suggesties om beter en afwisselender te eten dan met boterhammen en een standaard avondmaaltijd. Het laatste (praktische) deel van het boek vond ik daarvoor erg nuttig.
 • Informatie die mensen die al redelijk gezond eten, kan inspireren en helpen om een stap verder te gaan en echt gezond te gaan eten.
 • Aandacht voor veel voorkomende kwaaltjes en gevoelens van ‘net niet fit zijn’ en de invloed van voeding en leefgewoontes daarop. Gezond eten doe je niet (alleen) om slank te zijn, maar om je in alle opzichten goed te voelen. Daarvan kun je goed doordrongen raken bij het lezen.
 • In het boek worden verschillende factoren behandeld die ervoor kunnen zorgen dat je niet (meer) afvalt, ook al eet je weinig en beweeg je genoeg. Bijvoorbeeld een slechte darmwerking, vervuiling van je lichaam, verzuring, hormoonverstoringen. Dat kan een nieuwe ingang geven als je al zo vaak gelijnd hebt en niet snapt waarom er geen kilo’s meer af gaan.

Wat zijn de beperkingen?

 • Het lijkt alsof verschillende delen van het boek geschreven zijn om los van elkaar te staan. Bij verschillende hoofdstukken heb ik het gevoel dat het boek opnieuw begint, dat er weer een aanloop wordt genomen om mij te overtuigen dat ik gezond moet eten (terwijl ik die motivatie na het eerste hoofdstuk al had) en dat er een set richtlijnen en tips op me wordt losgelaten. Die is deels anders dan in het vorige hoofdstuk en deels hetzelfde. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs regelmatig het gevoel dat ik bepaalde zinnen en teksten voor de tweede keer las.
 • Het boek bevat sowieso veel tips en richtlijnen en ze kunnen behoorlijk afwijken van het eetpatroon dat we in Nederland gewend zijn. Geen brood/tarwe bijvoorbeeld, geen suiker, geen zuivel, weinig vlees. Maar ook: geen kraanwater maar mineraalwater, geen koffie, geen alcohol, je groente niet koken, geen magnetron gebruiken, geen fruit bij je maaltijd, alles biologisch. Bij zoveel tips zou ik graag een volgorde aangegeven zien: als ik niet al deze dingen (tegelijk) kan veranderen, welke dingen kan ik dan het beste kiezen om toch iets te bereiken? Door de losse hoofdstukken stapelen de regels zich op tijdens het lezen en er wordt veel gevraagd als je ze wilt toepassen. Het grootste deel van de inhoud van je kast vervangen, naar andere winkels gaan, producten kopen die je nog nooit hebt gebruikt, je eten anders verdelen over de dag… niets blijft hetzelfde. Voor mensen die er geen dagvullende hobby van willen maken, vind ik het veel tegelijk.
 • Ik kan niet vinden wat de grondslag is voor de voedingsvisie van Amber. Hij klinkt best logisch, maar er staan ook vrij stevige uitspraken in het boek, soms even tussendoor, die forse consequenties hebben. En dan ontbreekt de exacte onderbouwing met wetenschappelijke bronvermelding. ‘Je moet geen gesmolten kaas eten, want dat kan je maag niet verteren.’ Hoe zit dat? ‘Kies niet voor kraanwater, want dat bevat teveel chloor, fluoride en andere chemicaliën.’ Volgens welke criteria?
  Er zijn erg veel voedingsadviezen in omloop, dus hoe beter de onderbouwing en bronvermelding, hoe beter de lezer een advies op waarde kan schatten. Een algemene lijst met geraadpleegde bronnen aan het eind van het boek, is wat mij betreft dan niet genoeg.

Wanneer heb je waarschijnlijk iets aan dit boek?

 • Als je al ‘gewoon gezond en matig bent gaan eten’ en bent gaan bewegen en niet afvalt, en je afvraagt wat je nog meer aan je voeding kunt verbeteren.
 • Als je voor je gevoel redelijk gezond eet, maar het leuk vindt om nog een stap verder te gaan. Of als je je daarmee niet fit genoeg voelt en daar iets aan wilt doen. Bijvoorbeeld bij darmklachten, eczeem, een slechte huid of vermoeidheid.
 • Als je het leuk vindt om je te verdiepen in gezonde voeding.
 • Als je slecht eet en een donderpreek wilt krijgen over de consequenties daarvan.
 • Als je slecht eet en het roer radicaal om wilt gooien en daar graag uitgebreid mee aan de slag wilt.

Wanneer waarschijnlijk niet?

 • Als je een eenvoudige, heldere instructie wilt in een paar stappen om af te vallen en/of gezond te eten.
 • Als je gewone boodschappen bij een gewone supermarkt wilt blijven doen.
 • Als je niet zozeer wilt weten wat je moet eten, maar hoe je met eten om moet gaan.
 • Als je al teveel feiten over voeding hebt gehoord en daar niets aan toegevoegd wilt zien, vooral geen dingen die strijdig zijn met wat je eerder hebt gehoord.

Bestel dit boek bij een internetboekhandel

3 comments

 • Je stelt voor dat je er iets aan kunt hebben in het geval van darmklachten, eczeem, een slechte huid of vermoeidheid. Aangezien niet duidelijk is wat de achtergrond is van de schrijfster, zou ik persoonlijk adviseren om bij dit soort klachten advies te vragen aan iemand die in de opleiding pathologie heeft gehad en adviezen bij dit soort klachten helder kan onderbouwen. Denk aan een natuurgeneeskundige (die lid is van een goede beroepsvereniging bv de NWP) of een diëtiste.

  (ik heb het boek niet gelezen maar op basis van jouw recensie, vermoed ik dat mijn advies wel juist zal zijn).

 • Hoi Liesbeth,

  Zo’n advies kan zeker goed en nuttig zijn (een beetje afhankelijk van de kwaliteiten van de professional die je gevonden hebt ;-) ). Ondanks dat ik de precieze opleiding van Amber niet heb kunnen achterhalen, schat ik wel in dat de adviezen die ze op dit punt geeft kunnen helpen en aardig kloppen. Als je het boek zelf nog eens leest, geef hier dan zeker nog even jouw aanvullende reactie.

  Groeten,
  Meijke

 • Inmiddels heb ik het boek wel gelezen. Ja, zo moet je informatie presenteren. Dat doet ze enorm goed!Het basisidee spreekt me ook aan: door gezonde voeding kun je ziektes voorkomen. Haar adviezen zijn echter vaak niet gebaseerd op theorie. Het verzameling van hap /snap informatie die lang niet allemaal klopt. Ik ga hier niet het hele boek bespreken.

  Maar bijvoorbeeld het enthousiasme waarmee ze schrijft over rauwe voeding in het geval van darmklachten is opmerkelijk. Rauwkost is voor gezonde mensen inderdaad gezond maar vergt wel moeite van je lichaam op het te kunnen verteren. Daarom is het bij darmklachten handig om eerst de darmwerking te verbeteren en in de tussentijd rauwkost juist te beperken.

  Volgens Amber is vasten/reinigen een enorm goed idee. Dat geldt sowieso niet voor iedereen. Bovendien heb je een basis vitaliteit nodig om vasten ‘aan te kunnen’. Iemand die vreselijk moe is kan beter eerst de vitaliteit opbouwen en eventueel daarna reinigen. Reinigen tijdens zwangerschap en borstvoeding is echt uit de boze want dan kunnen de afvalstoffen bij de baby terecht komen (Amber suggereert (staat er niet letterlijk) dat je na zwangerschap kunt vasten.

  Een waterfilter maakt het water zuurder. Opmerkelijk dat iemand die schrijft dat je niet zou moeten verzuren dan adviseert de hele dag water te drinken waardoor je extra verzuurt.

  Kortom: leuk boek om te lezen en te leren hoe je informatie moet presenteren. Maar neem zeker niet alle adviezen serieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *