Belangrijker dan slapen

Of je genoeg slaapt, heeft invloed op van alles. Hoe je je voelt, maar ook hoe je lichaam functioneert. Zo zorgt te weinig slapen er bijvoorbeeld voor dat je lichaam minder goed met brandstof kan omgaan. Je cellen kunnen niet goed energie opnemen. Je hebt daardoor weinig zin om te bewegen (daar is energie voor nodig) of om bewuste keuzes te maken (teveel moeite). En als klap op de vuurpijl moet al die energie die de cellen niet in kan ook ergens worden opgeslagen. In de vorm van vet!

Dit zijn allemaal goede redenen om op tijd naar bed te gaan. Hopelijk inspireren ze je. Maar het zou ook kunnen dat je best weet dat je je beter voelt als je op tijd naar bed gaat, maar het toch vaak niet doet. Dan zijn er blijkbaar andere dingen die je op dat moment belangrijker vindt dan slapen. Welke dingen zijn dat? Het kan helpen om te bedenken of je die dingen ook echt zo belangrijk vindt. En wie weet is dat zo. Maar dan is de volgende vraag: als ze zo belangrijk zijn, waarom doe ik ze dan pas na tienen ’s avonds? ;-)

2 comments

 • Tja, als je zoals ik onregelmatig werkt, dan is voldoende slapen niet altijd voor je weggelegd helaas…Vooral tijdens de nachtdiensten kom ik slaap tekort omdat overdag slapen vaak slecht lukt.

  • Hoi Elizabet,

   Onregelmatige diensten zijn inderdaad een grote hindernis als je regelmatig en voldoende wilt slapen. Er zijn de nodige tips om het toch zo goed mogelijk te regelen (bijvoorbeeld je ramen goed verduisteren, zorgen dat er weinig geluid in je slaapkamer komt, duidelijke afspraken zodat je niet gestoord wordt). Maar daarnaast heb je het gewoon wat minder makkelijk dan mensen met regelmatige werktijden.

   Groeten,
   Meijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *