Lukt het jou wel?

Omdat er zoveel taken door apparaten zijn overgenomen, zijn er steeds minder mensen die lichamelijke arbeid verrichten. Al die apparaten moeten we besturen met ons verstand. We raken het daardoor ontwend om veel met ons lichaam bezig te zijn. Wat kost dat ons eigenlijk?

Ten eerste is je lichaam is niet alleen een vervoermiddel om je verstand te verplaatsen. Het herbergt allerlei kennis, ervaring en inzicht. Als je je lichaam niet meer vaak ‘inschakelt’, raak je ook de toegang tot al die informatie kwijt. Je beslissingen worden minder goed en je werkt misschien wel hard met je verstand, maar toch haal je niet uit jezelf wat erin zit.

Hele concrete informatie die je niet meer goed oppikt, zijn de signalen die aangeven wat je lichaam nodig heeft. Wat jij nodig hebt dus, om goed te kunnen functioneren. Eten, slapen, ontspannen, je spieren losmaken, naar de wc gaan, water drinken… je moet ze allemaal gaan doen in een ritme dat je met je verstand bedenkt, omdat je de behoeftes niet meer goed voelt. Nog meer werk voor je verstand dus, waardoor je uitgeput raakt. En je verstand weet het nooit zo goed te bedenken als je lichaam het zelf kan aangeven. De kans is groot dat je conditie hierdoor achteruit gaat.

En dan nog iets belangrijks: gevoelens kun je niet bedenken, die moet je voelen en daar heb je je lichaam voor nodig. Heb je weinig contact met je lichaam, dan zul je plezier en voldoening niet meer goed ervaren. Hoe hard je ook werkt. Gevoelens als onrust, boosheid, angst en verdriet niet voelen lijkt misschien een prettige bijkomstigheid. Maar dat je ze niet voelt, betekent niet dat ze er niet zijn. Dat soort emoties hebben een functie voor je. Als je ze niet opmerkt en beleeft, blijven ze ergens ‘zitten’ in je lichaam. Je veerkracht en je humeur lijden daaronder.

Contact houden met je lichaam en je behoeftes voelen zorgt er dus op allerlei manieren voor dat je lekkerder in je vel zit, beter presteert en meer plezier hebt. Kijk maar eens of je momenten op de dag hebt dat je even kunt ‘luisteren’ naar de signalen. Of ga op zoek naar lessen om er beter in te worden, bij ons of ergens anders.

6 comments

 • Gieneke Kramer

  Beste lezer,
  Met deze blog van Meijke ben ik het helemaal eens. Veel mensen zullen hetzelfde denken, om vervolgens te verzuchten: ja, maar hoé dan? Want als je bijna alleen in je hoofd zit is het moeilijk om met aandacht naar je lichaam te gaan en te voelen wat je voelt. Ongeveer negen jaar geleden heb ik het “focussen” ontdekt en ik zal er kort iets over vertellen. Misschien ben je bekend met “mindfulness”: met oefeningen je gewaarzijn te ontwikkelen van wat er in je lichaam plaatsvind: kou, warmte, ongemak, ontspanning, enz. Daar neem je nota van en doe je er verder niets mee. Dit is al een heel goed begin! Focussen gaat een flinke stap verder, je geeft erkenning aan dat wat je voelt en maakt er als het ware contact mee. Je beschrijft je lichamelijke gewaarwording en geeft het alle ruimte. Vaak is het zo dat de gewaarwording verandert en je al voelende informatie krijgt over wat je lichaam je wil vertellen. Ook kun je met een onderwerp in gedachten je lichaam uitnodigen om er iets over aan te geven. Mijn ervaring is dat het steeds makkelijker is om contact te maken met mijn lichaam en dat er een zee aan wijsheid verscholen ligt in dat lijf dat elke keer op verrassende wijze kan aangeven waar het op dat moment over gaat. Mocht je meer willen weten: google eens op internet en/of lees: De kracht van focussen van Ann Weiser Cornell.
  Met vriendelijke groet,
  Gieneke Kramer

 • Ook ik ben het helemaal eens met Meijke.
  Ik heb de afgelopen maanden een cursus assertiviteitstraining gevolgd.
  Geen droge theorie, maar echt voelen met je body wat iets met je doet.
  Ik heb terug veel meer contact met mijn gevoelens gekregen.
  Het lukt nog niet altijd om de gepaste reactie te hebben,
  maar ik ben me er al van bewust. De rest zal volgen.

  Groetjes
  VeraM

 • Dat kan inderdaad een tijdje duren Vera, maar gelukkig weet je nu al dat het erg de moeite waard is om zo´n proces in te gaan. Veel mensen vinden het eng om zo´n stap te zetten, dus jouw ervaring is een mooi steuntje in de rug.

 • Truus van Eenennaam

  Dank je wel Gieneke,
  Wat prachtig, dat je de waarden van de krachten die in jezelf verscholen liggen hebt leren kennen. Bedankt voor je tip dat is precies wat ik nodig heb op deze (spannende) reis, waar ik aan begonnen ben, om meer in contact te komen met mijn lijf en gevoel. De kracht van mindfulness heb ik mogen ervaren en ik denk dat De kracht van focussen een zinvolle bijdrage zal zijn.
  Ik ga het beslist lezen.
  Zo zijn er veel wegen die naar Rome leiden en onlangs heb ik een eerste coaching gehad, waarbij ik op een hele leuke manier in contact met mezelf kreeg, m.b.v. een paard. Zie http://www.zeeuwsepaardenkracht.nl. Ik geef dit ook maar als tip, want ieder zal toch zijn eigen weg willen vinden om met zichzelf in contact te kunnen komen.
  Met hartelijke groet,
  Truus van Eenennaam.

 • Dat is inderdaad heel bijzonder, coaching waarbij je contact maakt met dieren. Trainingen en coaching met paarden zijn op steeds meer plaatsen te volgen. Het mooie van dieren is, dat ze heel zuiver reageren. Je kunt ze niet voor de gek houden, dus is je enige optie om jezelf te zijn.

 • dank je heb er veel aan

  en wil hier nog meer over leren

  groetjes maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *