Stressen om rust te krijgen?

Misschien herken je dit wel: je loopt jezelf op te jagen met het idee: “Als ik dit voor elkaar heb, dán krijg ik rust.” Met andere woorden: nu kan ik geen rust hebben, want mijn leven en ik zijn niet goed genoeg.

Het vervelende is: er is altijd wel iets wat je niet onder controle hebt. Komt die rust en ontspanning er dan ooit wel van?

Het werkt beter om het om te keren. Laat eerst tot je doordringen dat jij en je leven nu al goed genoeg zijn en ontspan. Dan kun je daarna met plezier de dingen gaan doen die je belangrijk vindt.

11 comments

 • Mmm. Dat is wel heel makkelijk gezegd… Want hoe doe je dat. Voor veel mensen, mijzelf incluis, is het niet zo simpel om ’te laten doordringen dat jij en je leven goed genoeg zijn’… Ik zou graag meer uitwerking van dit idee zien.

 • Ja tevreden leren zijn met wat je hebt. Dat doe ik door het herkennen van kleine leuke dingen die ik per dag meemaak.
  Voordat ik ga slapen denk ik eerst aan welke leuke (mooie dingen ) heb ik vandaag meegemaakt. Hoe voelde ik me op dat moment.
  Door deze oefening krijg ik een tevreden gevoel in me en daardoor ook meer innerlijke rust.

 • Ik laat me niet meer gek maken en bepaal mijn eigen grenzen!!
  Natuurlijk zit ik wel vast aan mijn vaste werktijden, maar daarbuiten bepaal ik zelf wat ik doe en met wie. Ook al staat er een afspraak en past het me(om wat voor reden dan ook) niet op de afgesproken dag/moment dan zeg ik het als het maar enigszins kan, af en verschuif naar een volgende keer. Ik moet zeggen dat het wel even geduurd heeft voor ik zover was maar op een gegeven moment had ik echt het gevoel dat ik altijd voor en met anderen in de weer was en niet meer aan mijzelf toekwam (met alle gevolgen van dien). Het wordt me ook zeker niet altijd in dank afgenomen en dat is dan jammer maar helaas. Klinkt hard maar voor mijzelf voelt het goed om een stuk(je) eigen leven terug te hebben (nu nog proberen vast te houden en uit te breiden!!!

  • Hoi Ans,

   Vaak vinden andere mensen het in het begin raar of lastig als je niet meer in alles meegaat. Maar op den duur vinden ze het prettig, omdat ze weten wat ze aan je hebben.

   Groetjes,
   Meijke

 • Hallo allemaal,

  Het boek waar Pepijn het over heeft is al wel vertaald in het Nederlands en zeer de moeite waard voor iedereen, maar vooral voor hen die erg streng en oordelend over zichzelf zijn of altijd redenen weten op te sommen waarom je nu (!) niet goed genoeg zou zijn en geluk altijd in de toekomst ligt. Het gaat er heel reëel van uit dat perfectie niet bestaat, dat tegenvallers bij het leven horen en dat dat één van de zaken is die alle mensen met elkaar gemeen hebben. Maar ook dat je daarom vriendelijk en mild mag zijn voor jezelf. Het boek heet Zelfcompassie, stop jezelf te veroordelen en is geschreven door Kristin Neff.

 • Bedankt voor de tips, allemaal!

 • Mediteren kost niet veel tijd en toch ben je op dat moment heel er in het nu en daardoor jezelf. Daarna ben je echt meer ontspannen. Mijn echtgenoot en ik mediteren nu dagelijks sinds bijna 4 jaar, op een enkele vergeten moment na, en ja, ik moet mijzelf er soms nog steeds toe dwingen maar mijn man is inmiddels bijna verslaafd. De gevolgen zijn echt merkbaar. Minder snel ruzie, alles beter relativeren, en het ontspannende effect werkt echt. Kost niets,kan op ieder gewenst tijdstip (zelfs in de bus of trein als je een beetje geoefend hebt) en kost niet veel tijd (± 20 min. per dag). Nadeel: het is geen dieet dus afvallen is er niet bij maar waarschijnlijk werkt de rust zover door dat je alles wat minder serieus neemt en inderdaad de leuke dingen meer gaat zien.
  Ook Yoga of als je wilt mindfulness kan hierin iets betekenen.
  Veel plezier en een rustig en relaxed leven verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *