Wat mensen het meeste nodig hebben

Als ik één ding moest noemen dat ik heel veel mensen toewens, dan is dat vertrouwen. Vertrouwen is datgene wat je voelt als je weet dat je goed genoeg bent en dat je leven goed genoeg is. Je zou het ook ‘rust vanbinnen’ kunnen noemen.

Er is de laatste tijd vaak gezegd dat het vertrouwen in de maatschappij, de economie of de politiek verdwenen is. Dat kan alleen gebeuren, als mensen geen vertrouwen meer hebben in elkaar. Als je zeker weet dat de mensen om je heen er voor je zullen zijn, wat er ook gebeurt, dan hoef je namelijk niet bang te zijn of te mopperen op ‘de mensen’.

Nog een stapje verder: het vertrouwen in anderen zakt pas weg als het vertrouwen in jezelf kleiner wordt. Weet jij dat je goed genoeg bent en de dingen aankunt, dan weet je ook dat je in staat bent om oprechte mensen aan je te binden. En mocht er eentje tussen zitten die een steek laat vallen, dan zul je niet ten onder gaan want ook dat kun je aan. Je kunt dus in alle vertrouwen contacten blijven aangaan.

Kortom: het eerste vertrouwen dat je nodig hebt, is vertrouwen in jezelf. Gelukkig maar, want als de oplossing bij een ander begon, kon je alleen maar gaan zitten wachten. Maar als het om jou zelf draait, kun je nu meteen verder. Stephen M.R. Covey noemt in zijn boek ‘De snelheid van vertrouwen’ drie dingen die je kunt doen om te bouwen aan het vertrouwen in jezelf:

  1. Sta ergens voor: weet wat jij belangrijk vindt.
  2. Maak afspraken met jezelf en houd je daaraan.
  3. Wees open over waar je voor staat en welke afspraken je met jezelf gemaakt hebt.

Zit je na te denken over voornemens voor 2012? Dan helpt dit je misschien op weg. Maak van je voornemens afspraken. Enne… zorg dat ze gaan over de dingen die echt belangrijk voor je zijn – en vooral dat je er een haalbare afspraak van maakt. Je wilt je er immers aan kunnen houden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *