Anderen eerst?

Er zijn veel mensen die rekening proberen te houden met anderen. Een prima instelling natuurlijk! Een stapje verder gaan kan betekenen dat je de wensen en behoeften van anderen laat voorgaan op die van jezelf. Misschien omdat je je verantwoordelijk voelt voor hen (bijvoorbeeld je kinderen, medewerkers die je aanstuurt). Of omdat je jezelf niet zo belangrijk vindt of hoopt dat die anderen jou erom zullen waarderen.

Of je nu een ‘gezonde’ reden hebt of een minder gezonde reden – als je anderen steeds laat voorgaan op jezelf, loop je de kans dat je dingen tekort komt. Dat kan ten koste gaan van hoe je in je vel zit en je zelfs minder gelukkig maken. Maar voldoende ruimte maken voor jezelf zul je alleen doen als je a. bereid bent om dat te doen (dus ook de consequenties wilt aanvaarden) en b. het idee hebt dat je dat ook kunt.

Om je motivatie te vergroten kun je eens afwegen of het een optie is om de rest van je leven dingen tekort te komen. Hopelijk neem je daar geen genoegen mee. Maar anders kun je ook bedenken dat je voor een ander niet zoveel kunt betekenen als je moe of humeurig bent. Iedereen heeft er dus belang bij dat je tijdig krijgt wat je nodig hebt.

Gelukkig is jezelf en anderen bedienen vaak beter mogelijk dan je wellicht denkt. Het vraagt vooral aandacht en planning. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik liep er de afgelopen weken een paar keer tegenaan dat mijn kindje om melk schreeuwde en ik hem ging voeden, terwijl ik zelf eigenlijk ook honger had en naar de wc moest. En ik was al vrij moe van een paar weken gebroken nachten, dus dat voelde heel vervelend…

Wat er mis ging, is dat ik tussen de voedingen door met allerlei taken en klussen bezig bleef, tot hij aan zijn voeding toe was. Het was hoog nodig dat ik mijn eigen eten, middagslaapje en plaspauzes eerst ging inplannen en daarna pas andere klusjes. De was ophangen kon best later, eten niet. Voor mij niet en voor hem niet. Geen van ons beiden hoefde te wijken – andere dingen konden wijken.

Misschien is dit geen toepasselijk voorbeeld voor je. Maar de kans is groot dat je zelf ook een voorbeeld kunt verzinnen van hoe je zowel goed voor jezelf als voor anderen kunt zorgen. En wie weet wil je daar wel eens mee gaan oefenen.

Een reactie

  • Je raakt weer een gevoelig punt bij mij en ja, ik pluk er inmiddels de vruchten van. Anderen voor laten gaan op jezelf wordt een hele dure rekening die je gaat betalen. Je gezondheid, je innerlijke rust en jezelf dan terugvinden is een lange weg en doet pijn. Mijn leermoment is al geweest en ik hoop dat anderen dit kunnen zien en voorkomen. Ik zorg nu voor mezelf en wil het niet meer uit het oog verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *