Net zo goed eten voor minder geld – Deel 2

Deel 2: Het verschil tussen nodig en extra

Als je je geld goed wilt besteden, zou je onderscheid kunnen maken tussen twee soorten voedingsmiddelen:

  1. De voedingsmiddelen die je nodig hebt voor je dagelijkse voeding.
  2. De voedingsmiddelen die ‘extra’ zijn, dus die je voor je plezier koopt.

Mijn advies zou zijn, om die eerste soort ook als eerste te regelen. Het zijn de dingen die op je basis boodschappenlijst thuishoren (of als eerste in je mandje of karretje moeten belanden als je liever zonder lijstje boodschappen doet). Bij mij zijn dat bijvoorbeeld groente, fruit, brood, aardappels/granen, melk, yoghurt, eieren en vlees.

De andere groep omvat dingen die ik niet nodig heb, maar waar ik soms wel zin in heb. Hier komt het verschil naar voren tussen honger en zin in een specifieke smaak. Daar hebben jullie misschien al eerder over gelezen in een van mijn boeken of mijn blog. Heel belangrijk: zin in iets lekkers hoor je niet te kunnen voorspellen!

Kun je het wel voorspellen, dan is het waarschijnlijk geen zin in eten, maar een behoefte aan een cadeautje voor jezelf. Een moment op de dag dat je jezelf iets ‘gunt’. Dat ‘iets’ is niet eten, maar bijvoorbeeld rust, gezelligheid, troost, afleiding of ontspanning. Je kunt daar eten of drinken bij gebruiken als hulpmiddel, maar het is wel handig om regelmatig te checken of je dat ook wilt. Eten is namelijk geen troost of ontspanning. Dus als je eten neemt op zo’n moment, krijg je dan wel wat je echt nodig hebt? Ben je achteraf echt voldaan en tevreden?

Oh, en eigenlijk had ik het over geld. Als je naar je uitgaven kijkt bij de boodschappen, welk deel bestaat dan uit ‘extra’ voedingsmiddelen? En als het een groot deel is, zorgen die producten allemaal voor echt genot en plezier? Want anders kun je opnieuw overwegen of je ze standaard wilt kopen. Je kunt er ook weer iets bijzonders van maken, door zo’n product speciaal te gaan kopen op het moment dat je er echt zin in hebt.

Een reactie

  • Je bespaart ook veel door geen gesneden voorgesneden groenten te kopen.
    Vooal bij kolen zoals spitskool, groene kool, witte kool en rode kool.
    Neem gewoon een hele kool en snijd die fijn. Verdeel de groenten in porties en vries die in wat je niet meteen gebruikt. Groenten gewoon binnen een maand opmaken. Zeker 50% bespaart op de kostprijs.

    Boerenkool uit de diepvries is het goedkoper dan verse. Boerenkool uit de diepvires is het goedkoopste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *