Toch geen water drinken?

De afgelopen weken kwam ik een paar keer (nieuws)berichtjes tegen dat het advies om dagelijks water te drinken ter discussie gesteld was. Met andere woorden: ‘je moet je maar niet te druk maken als je weinig water drinkt en misschien is het zelfs slecht voor je om veel water te drinken’.

Omdat niet alle berichten duidelijk geformuleerd waren (omdat ‘er is iets geroepen maar er is geen nieuws’ nu eenmaal geen nieuws is), probeer ik even de logica weer terug te brengen in het verhaal.

 1. Als je meet hoeveel vocht wij gemiddeld kwijtraken op een dag (door plassen, zweten, uitademen) en hoeveel we binnenkrijgen (door vocht in voeding en in de lucht die we inademen), blijkt dat er 1,5 liter ontbreekt. Dat zou je dus moeten drinken op een dag om het evenwicht in stand te houden.
 2. Er lijkt geen bewijs te zijn dat extra veel water drinken goed is en zoveel water kan je lichaam ook belasten. Behalve als het warm is of je veel zweet natuurlijk, dan verlies je namelijk ook meer water.
 3. Er werd in de nieuwe berichten aangegeven dat de bedrijven die water verkopen je graag wijsmaken dat je flesjes water moet kopen en leegdrinken om gezond te blijven. In Nederland hebben we prima kraanwater, dus dat hoeft niet. Al die flesjes zijn nog slecht voor het milieu ook.
 4. Vocht uit andere dranken telt ook mee voor je anderhalve liter, behalve alcoholische drank (omdat het afbreken van alcohol veel water vraagt). Van koffie en zwarte thee wordt ook wel gezegd dat het minder effectief is, maar het effect is zeker niet nul.
 5. Een belangrijker argument om water te kiezen in plaats van fris, lightdrank, sap, koffie of thee zou kunnen zijn: als je lichaam dorst heeft, wil het water. Als je dat toch gaat wegklokken of gedachtenloos gaat opdrinken, waarom zou je er dan een smaakje bij moeten hebben? En misschien zelfs suikers of andere stofjes, waar je lichaam op dat moment niet om vraagt?
 6. Ga je iets anders drinken dan water, dan kun je wel andere goede redenen hebben dan dorst. Misschien bevat je drankje voedingsstoffen die je graag wilt binnenkrijgen. Of je hebt zin in precies die smaak. Dan wel goed proeven he, slokje voor slokje! En stoppen als je genoeg hebt. ;-)
 7. Water drinken als je honger hebt, is net zoiets als eten als je moe bent. Het vervult je echte behoefte niet en houdt je lichaam onrustig.

Een argument dat ook opduikt in de berichtgeving, is dat je ‘gewoon’ naar de behoeftes van je lichaam kunt luisteren en de aanbeveling van hoeveel je moet drinken, naast je neer kunt leggen. In beginsel vind ik dat een mooi uitgangspunt, want je lichaam kan vaak goed aangeven wat het nodig heeft. Dus zou je zeggen: drink als je dorst hebt.

MAAR! We zijn zoveel met ons hoofd bezig tegenwoordig, dat we vaak onze aandacht niet bij ons lichaam hebben. En als je iets voelt in je lichaam, is de vraag of je altijd weet te herkennen welke behoefte je nou voelt. Zo dronk ik in mijn tienertijd bijna nooit iets en ik voelde ook geen dorst. Ik had wel altijd hoofdpijn, maar dat verband zag ik niet. Wist ik veel. Toen ik regelmatig water ging drinken, was die hoofdpijn wel binnen de kortste keren weg!

Misschien is een goede richtlijn dus wel: als je veel aandacht hebt voor je lichaam en je behoeftes en ze goed weet te herkennen, ga dan gerust af op je dorstgevoel. Heb je dat niet, of twijfel je, mik dan op 1,5 liter water of kruidenthee per dag. Ander drinken meetellen mag ook, maar neem dat andere drinken alleen als het je wat extra’s oplevert. En als je veel zweet of het is erg warm, neem dan wat extra.

2 comments

 • Ik kreeg de volgende vraag opgestuurd:

  Ik drink alleen maar prik (cola/7-up het meest)
  Opzich is dat gewoon mijn verslaving.

  Soms verlang ik gewoon na een glas en voel ik me ernaar weer helemaal top.

  Ik drink nooit water! (Ongv 10jaar geen water gehad). Sinds ik weer een beetje sport merk ik dat water toch wel goed voor je is.. Geen last van slijm.

  Alleen vroeg ik me af of het nou invloed op een gezond leven heeft als je geen water drinkt. Water vind ik vies kan ik zonder leven?

 • Het belangrijkste deel van het antwoord: een mensenlichaam kan niet zonder water. Het is nog belangrijker dan voedsel. Nu zit water natuurlijk ook in andere dranken (en een beetje in je eten, vooral in groente en fruit). Maar het liefste heeft je lichaam gewoon water, omdat het dan niets eruit hoeft te filteren voor het gebruikt kan worden. Je hebt ongeveer 1,5 liter water (of andere dranken) per dag nodig.

  Vooral als er suiker, zoetstoffen of alcohol in je drinken zitten, is dat een belasting voor je lichaam. Die dranken kun je dus beter niet meetellen en niet gebruiken tegen de dorst. Kruidenthee, thee en koffie zonder suiker of zoetjes kunnen op zich wel. Maar veel koffie en thee is voor veel mensen ook weer niet goed.

  Ik weet dat veel mensen water niet speciaal lekker vinden. Het heeft namelijk geen smaak. Maar je dagelijkse water drink je ook niet voor de smaak; je drinkt het om je dorst te lessen. Een paar keer per week iets voor de smaak drinken (bijvoorbeeld sap uit een pak, fris of een glas wijn of bier) is prima. Dan ga je er lekker voor zitten en proef je goed. Als je die dingen dagelijks drinkt en dan meerdere glazen, of het wordt een vaste gewoonte, dan gebruik je ze verkeerd.

  Misschien helpt het om te bedenken: de gewoonte om fris te drinken heb je aangeleerd – de gewoonte om water te drinken kun je ook aanleren. Je hebt gelukkig zelf al gemerkt dat je lichaam er goed op reageert, omdat je er geen slijm van krijgt. Verder kan genoeg water bijvoorbeeld helpen om meer energie te krijgen, een gezond gewicht te krijgen of te houden, hoofdpijn kwijt te raken en je fitter en vrolijker te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *