Over strakke patronen

Leuk om jullie reacties te lezen op mijn vraag: waarom verzinnen mensen strakke patronen voor zichzelf, waaraan ze zich willen houden? Als je je gedrag wilt veranderen, is het altijd handig om te beseffen dat je huidige gedrag je iets oplevert. Daarom heb je het al die tijd volgehouden. Wil je het voortaan anders doen, dan moet je de voordelen van je oude gedrag inleveren. Dat is gemakkelijker als je de voordelen benoemd hebt, zodat je weet wat je in gaat leveren en daar een besluit over kunt nemen.

De voordelen van strakke patronen die jullie op een rijtje zetten:

 • Je hoeft niet telkens opnieuw te kiezen of te beslissen, want je hebt je regels als houvast. Dat scheelt moeite.
 • Je kunt je dus ook met andere dingen bezighouden. Het voelt efficient.
 • Je voelt je veiliger als je bekende patronen volgt. Zelfs de vervelende bijwerkingen zijn bekend voor je, dus je weet al dat je die kunt overleven.
 • Als het regels zijn die door anderen zijn bedacht of bevestigd, kan dat een zekerder gevoel geven. Vooral als je niet honderd procent op je eigen oordeel vertrouwt.
 • Als je goed over de regels hebt nagedacht, geeft dat je ook het idee dat je de juiste dingen doet en niet zo snel de plank misslaat.

Daarnaast noemen jullie een aantal risico’s bij het aanhouden van strakke regels:

 • Het kan zijn dat je zelfvertrouwen klein blijft, omdat je jezelf blijft vertellen dat je de regels van anderen moet volgen.
 • Het kan zijn dat je te weinig of verkeerde informatie hebt gebruikt bij het bedenken van je regels, waardoor je systematisch de mist in gaat.
 • Je kunt je gevangen gaan voelen in je eigen regels, vooral als je iets tekort komt.
 • Het kan zijn dat je ze als strafmaatregel hanteert in plaats van als steun voor jezelf.
  (Leuke observatie van Annemiek op 18/7 om 21:50 uur. Je mag een boek uitzoeken! Kijk hier welke het mag worden en mail me je adres even voor het toesturen: http://www.wegmetdeweegschaal.nl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=119&Itemid=172)

Een tip van mij die in de analyse voor Annemarie nuttig zal zijn, maar misschien ook voor anderen: als je het prettig vindt om bepaalde regels of richtlijnen voor jezelf te hanteren, bedenk dan goed wat je doel is. Toets af en toe of  je dat doel ook haalt met de richtlijnen die je hebt gekozen. Zo niet, besef dan dat je ze aan kunt passen. Het zijn immers je eigen regels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *