Stiekem eten

Eet of snoep je het liefst als er niemand bij is? Dan ben je niet de enige. Ik hoor het vooral van vrouwen, maar er zijn vast ook mannen die het herkennen. Soms is het letterlijk zo dat iemand zit te wachten tot zijn echtgenoot/vriend(in)/collega de deur uitgaat of tot de kinderen eindelijk in bed liggen, zodat hij naar de kast kan rennen om het lekkers te voorschijn te halen.

Zo’n patroon heeft natuurlijk gevolgen. Misschien voor je gewicht, je eetritme of je gezondheid, als dit vaak gebeurt en je per keer ook veel eet of snoept. Maar belangrijker nog: het verandert je kijk op jezelf. Iets stiekem doen, betekent meestal dat je vindt dat het gedrag niet door de beugel kan. Daarom mag de ander het niet zien. Je wilt bijvoorbeeld niet zwak of ongedisciplineerd lijken. En een rol koekjes wegeten vind je wel zwak. Zeker als je hebt gezegd dat je op je lijn wilde letten.

Maar je doet het toch, dus nu heb je twee redenen om je te schamen: je houdt je niet aan je eigen beloftes én je bent oneerlijk. Dit kan je veel vertrouwen in jezelf kosten. Wie wil er nou in zee gaan met iemand die oneerlijk is en zich niet aan afspraken houdt? Je gaat jezelf zien als een onbetrouwbaar mens. Dat kan een hoop onrust geven… en die ga je misschien wel wegeten als er niemand kijkt. Een vicieuze cirkel, waar je in vastloopt!

Zo’n patroon doorbreek je niet een-twee-drie. Wellicht helpt het al een beetje om het patroon te zien. Besef dat je geen onbetrouwbaar mens bent, je bent alleen vastgelopen. Juist dat je een goed karakter hebt, maakt dat je baalt van je eigen gedrag. Vergeef jezelf dat je niet perfect bent, dan krijg je meer energie en vertrouwen om iets te veranderen.

En dan is de vraag: waar kwam de drang om te snoepen of extra te eten eigenlijk vandaan? Misschien eet je overdag te weinig, zodat je ’s avonds de schade probeert in te halen. Je hebt te weinig dingen die je leuk vindt, zodat je jezelf via het eten een cadeautje probeert te geven. Of je bent over bepaalde dingen ontevreden en probeert de onrust die dat geeft, weg te eten. Wie weet zijn er zelfs verschillende knelpunten, die jou samen richting de kast sturen om te kijken wat erin ligt.

Ga eens op onderzoek uit! Wil je er hulp bij, dan vind je die bij ons in de vorm van de persoonlijke analyse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *