Meer jezelf worden

In mijn tienertijd vond ik mezelf nooit goed genoeg. Ik zag allemaal dingen die niet perfect waren aan mijzelf. En ik trok daaruit de conclusie dat ik iemand anders moest worden. Ik herinner me dat we een keer op vakantie gingen naar Frankrijk. Volgens mij was ik vijftien of zestien. Ik had een heel plan: ik zou elke dag 100 baantjes zwemmen en in de zon liggen en weinig eten en dan zou ik heel bruin en slank terugkomen, met mijn haar vijf centimeter langer (want als het warm is groeit dat sneller) en dan zou iedereen echt opkijken!

Het plan moest algauw worden bijgesteld, want na dertig baantjes verzoop ik bijna en ik word nooit bruin en ik was al slank dus er viel niks af te vallen. :-) Maar het allerbelangrijkste probleem aan het plan was, dat het nooit zinvol is om te willen veranderen in iemand anders. Je kunt niet iemand worden die je niet bent. En het hoeft ook niet, want je bent al goed genoeg.

Stel nu eens dat dat waar is, dat je als mens goed genoeg bent. Waarom kiezen mensen dan vaak het uitgangspunt dat ze niet goed genoeg zijn? Een veel voorkomende reden is, dat mensen denken dat je alleen verder kunt komen in het leven als je ontevreden bent. Dat is niet waar. Ga maar na: de momenten dat je het meeste waard was voor de mensen om je heen en de beste prestaties leverde, waren de momenten dat je helemaal in je element was en wist dat je het allemaal kon.

Je hoeft dus niet in iemand anders te veranderen. Je kunt beter meer jezelf worden. Dat kun je doen door te ontdekken wat voor jou belangrijk is. En vervolgens te zorgen dat de dingen die je doet, zegt en denkt daar steeds meer bij gaan passen. Soms vraagt dat moed, of veel oefenen, maar je wordt er wel gelukkig van!

Een mooie inspiratiebron is ook de inaugurele speech van Nelson Mandela uit 1994. Je vindt hem onder andere hier.

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *