Verslaafd?

Een van onze deelnemers vroeg net of het misschien kon dat ze verslaafd was aan eten. En wat ze nu moest doen. Als je zelf ook het idee hebt dat je verslaafd bent aan eten of iets anders, heb je misschien iets aan het volgende.

Bij een verslaving geldt, dat iemand denkt dat zijn middel (eten, sigaretten, ruzie maken, flirten, winkelen, werken, klagen, alcohol, etc.) helpt om even weg te komen bij zijn vervelende gevoelens.

Dat werkt soms tijdelijk en soms helemaal niet. Maar los van of het werkt: je wordt door je ‘verslaving’ iemand die je niet wilt zijn. En dat geeft zoveel onrust en andere vervelende gevoelens, dat je nog meer behoefte krijgt aan je hulpmiddel! Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

In zo’n situatie hoop je misschien dat iemand anders je houvast of zekerheid kan geven. Tegelijkertijd weet je waarschijnlijk dat je zelf de enige bent die iets kan veranderen.

Wat je zou kunnen doen om een ingang te vinden, is heel precies gaan beschrijven hoe jij graag wilt zijn. De persoon die jij bent als je je eetdrang (of wat jij ook hebt) en je negatieve kijk op jezelf opzij zou schuiven. Wie zit daar onder verstopt?

En wat wil je doen om die persoon weer de ruimte te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *