Stomme klusjes

Wij doen vaak analyses voor mensen die niet goed in hun vel zitten, om te kijken wat de oorzaak is. Ik wil ter afsluiting van mijn week eens iets schrijven over een detail dat me daarbij steeds opvalt: bijna niemand heeft plezier in praktische klusjes.

De vaatwasser inruimen, stofzuigen, een schroef in de muur draaien, vuilniszak verwisselen, de wc schoonmaken, rondslingerende schoenen opruimen, overhemden strijken, oud papier wegbrengen… het lijken allemaal vervelende dingen te zijn. Ook als je naar de reclames kijkt trouwens. Blokjes voor in de wc die je niet eens met je handen hoeft aan te raken en die hem dan schoonbruisen, dat soort dingen worden voor ons bedacht.

Ik zit me af te vragen waarom die klusjes nou zo erg zijn. Ik denk niet dat mensen er tegenop zien omdat ze zo moeilijk zijn. Misschien is het wel dat ze een sluitpost zijn: heb je de hele dag gewerkt, aandacht besteed aan je gezin, familie, vrienden, collega’s, moet je ook nog praktische klusjes doen! Terwijl je daar helemaal geen energie meer voor hebt.

Als je dit herkent voor jezelf, heb ik twee tips. De eerste is: besef dat praktische klusjes ook energie en tijd vragen en maak niet al je energie voortijdig op. Bijvoorbeeld: aan het eind van je werkdag hoor je niet uitgeput te zijn. Je hebt nog een heel stuk dag te gaan.

De tweede tip sluit hierbij aan, vooral als je veel geestelijk werk verricht. Wat wil namelijk het geval: praktische klusjes doen lijkt helemaal niet op werken achter de computer of vergaderen. Dat betekent dat jouw computerhersenen en jouw vergaderhersenen uitstekend kunnen ontspannen tijdens een praktisch klusje! Veel beter dan tijdens tv kijken bijvoorbeeld.

Wat je dus kunt doen, is elke dag ruimte maken voor een praktische klusje en dat met je volle aandacht doen. Daar rust je van uit, het klusje is voor elkaar en… misschien is het nog leuker dan je dacht ook.

Zo, ik denk dat ik de computer maar eens uitzet en het bed ga verschonen. ;-)

2 comments

 • Ha Meijke,

  Zo had ik het nog nooit bekeken !!!
  Bedankt voor de tip

  Ik ben altijd jaloers op mensen die dat soort klusjes als een soort Assepoester doen ; dus fluitend, dansend en met een glimlach op hun gezicht ( mijn schoonmoeder bijvoorbeeld ) Helaas heb ik altijd haast, en vind het dan ook zonde van mijn schaarse vrije tijd, die ik naar mijn idee altijd beter kan besteden. Een echte sluitpost dus.

  Ik maak altijd onnoemelijk veel " what to do " lijstjes en weekplanningen. Vanaf morgen zal ik proberen in plaats van een lijstje, ruimte te maken voor een praktische klus. Waarschijnlijk ga ik daarbij dan bedenken wat er verder allemaal nog moet gebeuren……

  Maar nu ga ik, terwijl het toch echt tijd wordt om naar bed te gaan, want mijn wekker gaat morgen weer om 06.30 uur, nog even snel een was wisselen……..

  Groeten,
  Caroline

 • Hoi Caroline,

  Om zin te krijgen in welk klusje dan ook, helpt het heel erg als je uitgerust bent. Genoeg slapen kan ook schelen, om je minder haastig te voelen! ;-)

  Groeten,
  Meijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *