Te dun, te mager of te licht

Er is altijd veel te doen over te zwaar zijn en afvallen. Maar er zijn ook mensen die lichter zijn dan ze zouden willen! Dat kan betekenen dat je volgens de normen te weinig weegt. Maar vooral ook dat je er magerder uitziet dan je zou willen, of zo weinig ‘reserves’ hebt in je lichaam dat je er minder fit van wordt. Deze keer dus een stukje speciaal voor de mensen die helemaal niet willen afvallen!

Allereerst zou je kunnen kijken wat er bij jou aan de hand is:
Ben je mager omdat je erg weinig eet?
Of heb je juist veel honger, eet je veel en kom je toch niet aan?

Is het het eerste, dan wordt je belangrijkste vraag: waarom eet ik zo weinig? Ben je veel met je hoofd bezig en vergeet je je lichamelijke behoeftes? Heeft eten geen prioriteit voor je? Of is er misschien iets niet in orde in je lichaam? Als je geen eetlust hebt en je weet niet waarom, overleg dan met je huisarts of er iets onderzocht moet worden. Een gezond mens zou een paar keer per dag honger moeten voelen. Ook als je eetlust plotseling verdwenen is, is dat een reden om een arts te raadplegen.

Vergeet je te eten of maak je andere dingen belangrijker dan de behoefte van je lichaam aan eten vervullen? Denk dan eens na of het echt waar is dat die andere dingen belangrijker zijn. Tijd voor een besluit!

Maar dan de groep mensen die wel degelijk veel eet en toch niet aankomt. Als dit je hele leven al zo is, heb je waarschijnlijk van nature een snelle stofwisseling en een tengere bouw. Is dit pas later ontstaan, dan raad ik weer aan om met je huisarts te overleggen. Misschien is je schildklierwerking verstoord geraakt en moet dat in de gaten gehouden worden.

Ben je gezond of is er in ieder geval medisch gezien niets wat je nu eerst moet doen, dan heb je misschien iets aan de volgende tips:
1. Eet drie tot vier stevige maaltijden per dag. Als je de hele dag kleinere maaltijden eet, stimuleer je je stofwisseling alleen maar om harder te verbranden.
2. Eet ’s middags en ’s avonds eiwitrijk. Dan is je stofwisseling vaak iets rustiger dan ’s ochtends en dan zorgt zulk ‘stevig’ voedsel ervoor dat je lichaam meer voedingsstoffen kan opslaan. Je kunt bijvoorbeeld yoghurt bij je maaltijden eten, of cottage cheese.
3. Beweeg regelmatig en kies dan (ook) voor sport waarbij je spieren opbouwt. Vraag als het nodig is een keer advies bij een sportschool, wat geschikte oefeningen zijn voor je en wat een veilig opbouwschema is.
4. Leer goed omgaan met stress en onrust. De kans is groot dat jouw stress systeem zo in elkaar zit, dat je bij stress veel energie verbruikt. Blijf dus ook een beetje uit de buurt van pepmiddelen, waaronder koffie en cola.
5. Heb je zo weinig reserves dat je je echt slap en naar voelt als je ’s ochtends wakker wordt? Zorg dan dat je eerst iets voedzaams te eten of de drinken krijgt voor je iets anders gaat doen. Bereid het de avond tevoren voor als dat nodig is.

Weet je niet goed wat je moet eten, hoe je moet bewegen of hoe je goed met stress kunt omgaan? Zorg dat je meer informatie krijgt of begeleiding. En nogmaals: als je het idee hebt dat er iets niet goed gaat in je lichaam of als je lage gewicht in korte tijd ontstaan of verergerd is, meld je dan bij je huisarts als je dat nog niet hebt gedaan.

Een reactie

  • Bedankt voor de tips! Mijn vriend heeft een heel laag BMI, voelt zich gelukkig wel goed.

    Ga hem de tips voorleggen en kijken wat we ermee kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *