Waarom we meer gaan eten als het winter wordt

Er waren tijden dat mensen niet het hele jaar konden eten wat ze wilden. Als het buiten koud en donker was (bijvoorbeeld in de winter), groeide er niet veel. Dan moest je dus alles eten wat je pakken kon, minder bewegen en meer slapen. Zo kon je zoveel mogelijk energie sparen en de winter overleven. Iets daarvan hebben we waarschijnlijk nog steeds in ons systeem: als je lichaam signaleert dat het winter wordt, gaat het ‘hamsteren’.

Het lastige is, dat onze omstandigheden niet meer passen bij deze natuurlijke neiging. We hebben kunstlicht, zodat we net zo lang wakker zijn als ’s zomers. Dus hebben we meer tijd om te eten. Dat eten is het hele jaar beschikbaar in winkels. En we hebben verwarming en winterjassen om onszelf warm te houden.

Wie zijn energiebalans in de winter goed wil houden, heeft dus twee opties: alle omstandigheden wat natuurlijker houden: vroeg naar bed, verwarming een paar graden lager en alleen dingen eten die bij het winterseizoen passen. Of heel goed opletten wanneer je maag vol genoeg is en dan stoppen met eten. En zo je drang om te hamsteren steeds rustig laten zakken. Een middenweg kan ook natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.