Poep

Dit tekstje kan een beetje direct klinken, maar het leek me wel prettig om eens wat dingen bij hun naam te noemen. :-)

Als er bij een dier poep aan zijn anus blijft hangen, is dat niet handig. Dan kunnen zijn vijanden hem immers veel te goed ruiken! Bij een dier blijft normaal gesproken dus geen poep aan zijn kont zitten. Als je een parkietje hebt en zijn poep blijft plakken, dan is dat niet goed. Een hond? Precies hetzelfde.

Je snapt dus misschien ook dat wat wij kennen als ‘koeienvlaai’, jeweetwel, zo’n glibberige diarreeflats, waarschijnlijk betekent dat de ingewanden van een koe niet blij zijn. Een koe die gras eet, krijgt brokkelige poep. Kijk maar naar de grove paardenkeutels die je soms ziet. Gras, dus geen vlaai maar vezelige drollen. Koeien horen ook gras te eten. Daarvoor hebben ze al die magen gekregen. Geef je een koe mais en soja te eten, dan krijg je vlaaien.

En dan nu de vraag: wat valt er bij jou zelf in het toilet? En hoe gaat dat? Floept er een mooie, soepele drol met een soort S-vorm uit, waarna je bijna niet hoeft af te wegen? Of gaat het minder goed: pers je er met moeite wat harde keutels uit, of maak je koeievlaaien waarna je uitgebreid moet vegen?

Mooie drollen maken is geen prestigekwestie natuurlijk. Waarschijnlijk ziet niemand wat er bij jou uitkomt. En als je poep af en toe wat hard of zacht is, is dat ook niet zo’n punt. Maar als het bijna altijd matig tot slecht gaat, weet dan dat dat een teken is. Je lichaam is niet in optimale conditie. Kun je er iets aan doen en wil je dat misschien ook?

Drie tips waar je iets aan kunt hebben:
1. Wie te weinig water drinkt, krijgt vaak harde keutels en een slechtere stoelgang.
2. Wie te weinig vezels eet (oftewel te weinig ‘echt’ eten, met groente, fruit, volkorenbrood e.d.), krijgt vaak problemen met zijn poep (te hard of te zacht).
3. Stress en een gebrek aan slaap en ontspanning slaan vaak op je darmen.

En nogmaals: het gaat niet om je poep, maar om de verstoring bij jou vanbinnen, als je iets tekort komt. Dat goed voor jezelf zorgen je ook trots naar je creaties in het toilet zal laten kijken, is slechts een bonus.

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *