Kromme logica

Als het om lekker in je vel zitten gaat, kun je je doel gemakkelijk voorbij schieten. Want ik zie en hoor regelmatig dit soort dingen:

“Ik wil me graag zelfverzekerd en aantrekkelijk voelen, dus wil ik mijn overgewicht kwijt. Ik kijk elke dag vol spanning op de weegschaal of er al kilo’s af zijn.” (… en omdat ik zo met de weegschaal bezig ben, voel ik me juist niet zelfverzekerd en aantrekkelijk)

“Ik wil graag rust voelen, dus ik ben de hele dag druk bezig met het afwerken van mijn actielijstje. Ik weet dat ik me pas echt rustig kan voelen als alles af is.” (alleen heb ik dat punt nog nooit bereikt en weet ik best dat mijn lijstje nooit af is – dus door deze strategie voel ik altijd onrust)

“Ik ben moe en heb nergens zin in, dus ik gun mezelf dat ik nu niets meer hoef te doen en gewoon voor de tv mag hangen met een zak chips.” (alleen heb ik de hele dag al voor een beeldscherm gezeten op mijn werk, een chocoladecroissant met koffie als ontbijt gehad en een klef broodje uit de kantine als lunch, dus nu ik vanavond dezelfde dingen doorzet, weet ik zeker dat ik morgen weer moe ben)

Wat heel erg kan helpen: bedenk wat je echte doel is. Kies voor verbeteringen en acties die aan je echte doel bijdragen, in plaats van naar een schijndoel toe te werken zoals een streefgewicht, een leeg actielijstje of tijdelijk niets voelen.

Meestal heeft het echte doel iets te maken me je fit, gezond, energiek, aantrekkelijk, zelfverzekerd en/of ontspannen voelen. Je kunt vast een woord bedenken dat voor jou de lading dekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *