Heb jij het metabool syndroom?

Naar schatting heeft een op de vier of vijf Nederlanders het ‘Metabool syndroom’. Dat heeft volgens de definitie een aantal kenmerken, die met elkaar te maken hebben:
– relatief veel vet bij de buik
– hoge bloeddruk
– hoog gehalte serumtriglyceriden in je bloed (een vetachtige stof)
– verlaagd gehalte HDL-cholesterol in je bloed (het ‘goede’ cholesterol)
– hoge glucosegehalte in je bloed

Als je drie of meer van deze dingen hebt, heb je het metabool syndroom, ook wel syndroom X genoemd. En dat verhoogt je risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziektes.

Het is natuurlijk niet goed dat waarschijnlijk 1 op de 4 of 1 op de 5 Nederlanders daar een verhoogd risico voor heeft. Wat ook niet goed is, is dat alle kenmerken van het metabool syndroom aangeven dat je lichaam van slag is. Het kan bepaalde processen niet meer goed laten verlopen. Wat je je er bijvoorbeeld bij kunt voorstellen, is dat de energie die je cellen nodig hebben wel in je bloed zit, maar je cellen niet in kan door de verstoring. Daar worden je lichaam en jij erg ongelukkig van.

Als ik literatuur lees over het metabool syndroom en over diabetes, kom ik steeds twee nadrukkelijke aanbevelingen tegen: mensen moeten gezond eten en genoeg bewegen om deze problemen te voorkomen. En ik gun iedereen het vermogen om gezond eten en genoeg bewegen. Maar waarom worden toch de andere dingen steeds vergeten, die zorgen voor meer buikvet en een verstoring van je stofwisseling en je bloedwaarden?

Let op: als je te weinig slaapt en/of teveel stress hebt en/of te weinig ruimte hebt voor ontspanning, krijg je meer buikvet. Dat komt onder andere door deze twee dingen:
1. Bij stress maakt je lichaam cortisol aan, wat zorgt voor vetopslag in je buik.
2. Bij te weinig slaap en ontspanning laten je cellen niet meer goed suiker binnen. Die suiker blijft in je bloed en moet ergens anders heen. Je lichaam slaat het dan maar op als vet.

Buikvet lijkt een belangrijk startpunt voor metabool syndroom. Maar los daarvan vinden de meeste mensen het niet leuk als er allemaal vet op hun buik gaat zitten. Niet vergeten dus: zorg voor voldoende slaap en ontspanning als je dit wilt aanpakken. Als je fit en ontspannen bent, is gezond eten en genoeg bewegen ook weer makkelijker, dus dat is dubbele winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *