Teleurstellingen vermijden

(Oorspronkelijk geschreven op 2 juli 2010)

De meeste mensen houden niet van teleurstellingen. En al helemaal niet als anderen zien dat je teleurgesteld wordt, want dat is een vorm van falen. Je krijgt niet wat je wilt, dus dat zou wel eens kunnen betekenen dat je als mens tekortschiet!

Teleurgesteld worden en falen doen pijn. Dus wat is een logische reactie als je teleurgesteld wordt? Je wensen, je hoop en je verwachtingen verder wegstoppen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door
* een onverschillige houding te kiezen
* je vooral bezig te gaan houden met de wensen van anderen
* alles te relativeren of tot op het bot te analyseren, zodat het nog maar weinig met gevoelens te maken heeft
* bij alles wat je zou willen of leuk zou vinden, meteen erbij denken of zeggen: maar de kans is natuurlijk groot dat dat niet kan

Een paar voorbeelden: een voetballiefhebber die zegt dat Nederland vast niet gaat winnen van Brazilie. Iemand die een nieuw dieet kiest, maar het aan niemand vertelt en er van tevoren vanuit gaat dat het waarschijnlijk toch weer niet lukt om af te vallen. Iemand die solliciteert op een baan die hij geweldig vindt en aan zijn vrienden vertelt dat er voor dit soort functies altijd veel goede kandidaten zijn, dus dat de kans klein is dat hij het wordt.

Maarrrr… als je dit teveel gaat doen, gebeurt er iets wat je vast niet wilt: je verliest je plezier in dingen. Of je gaat nooit meer voor de volle honderd procent ergens voor. Of je laat kansen aan je voorbij gaan. Of alledrie. Je kunt hierdoor je motivatie verliezen of het gevoel krijgen dat je niet meer goed weet wie je bent. En je contact met andere mensen wordt minder hecht, omdat ze niet mogen zien wat jij wilt en wat jij voelt.

Iedereen die de neiging heeft om teleurstellingen en falen te vermijden, wens ik dus de moed toe om er gewoon voor te gaan als je iets echt graag wilt. Als je iets onmogelijks wilt, moet je dat een keer onder ogen zien. Maar als het iets is wat bij jou en je leven past, is het je moeite waard. Als je teleurgesteld wordt, zul je verdrietig zijn of boos of bang. Maar dat zul je overleven. En dan kijk je daarna gewoon opnieuw wat je wilt en of je je daarvoor in wilt zetten.

www.wegmetdeweegschaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *