Mag ik…. ?

De meeste mensen weten wel dat ik geen eten verbied. Van mij mag je kaas eten, chocomel met slagroom drinken, boter op je brood smeren…
Dat kan behoorlijk eng zijn als je gewend bent dat je een dieet krijgt waarbij er van alles niet mag. Met zo’n dieet kun je gewoon proberen om de instructies te volgen. Lukt dat, dan heb je het gevoel dat je goed bezig bent. Lukt het niet, dan kun je op zoek naar andere instructies, die wél werken. :-)

Ik krijg dus regelmatig de vraag: “Maar eh… mag ik dan wel… (ontbijtkoek, tzatziki, volle melk, cola light, etc.) nemen?”

Dat vind ik niet erg, want ik begrijp hoe groot de stap is van regels volgen naar goed voor jezelf zorgen. Voor de liefhebbers leg ik nog eens uit waarom ik nooit dingen verbied.

De meest eenvoudige reden: ik wil je niet op dieet zetten, want niemand houdt een dieet voor de rest van zijn leven vol. En bij alle goede voornemens geldt: als je nu al weet dat je ze niet kunt volhouden, kun je er net zo goed niet aan beginnen. Je lichaam zal na het stoppen (met weinig eten, met vetarm eten, met leven zonder snoep, met sporten) gewoon weer teruggaan naar de oude situatie. Al je werk voor niets!

Wat ik belangrijk vind, is dat je leert om goed voor jezelf te zorgen. Dat is namelijk WEL prettig om de rest van je leven te doen! Dus de vraag aan jou is: als je honger hebt, wil je jezelf dan… (ontbijtkoek, tzatziki, volle melk, cola light, etc.) geven? Of kies je liever iets anders?

Misschien is wat hulp bij die beslissing prettig.

Honger is het signaal van je lichaam dat het behoefte heeft aan voedingsstoffen. Je kunt jezelf dan met twee dingen een plezier doen:
1. Eet iets met voedingsstoffen erin (simpelste ezelsbruggetje: hoe minder er met je eten gebeurd is nadat het geoogst of geslacht is, des te meer voeding zit er nog in).
2. Eet tot je je verzadigd voelt en stop dan.

Het boek Weg met de Weegschaal legt dit verder uit. En voor de mensen die graag willen stoppen met het eeuwige lijnen, maar het gevoel hebben dat ze dan zonder zwembandjes in het diepe worden gegooid, heb ik met mijn collega’s ‘zwembandjes’ gemaakt. :-)

Succes!

4 comments

 • Ik ben net begonnen in één van je boeken en ik vind het erg interessant! Wat ik me meteen afvroeg is: hoe zit het eigenlijk met het witte brood van blue band waar net zoveel vezels in zitten als in volkoren brood? Hebben die toegevoegde vezels wel dezelfde voedingswaarde?

 • Leuk dat je aan het lezen bent geslagen!
  Heb je al eens op het etiket van dat BlueBand brood gekeken? Wat kom je daar zoal tegen en wat is je eigen conclusie over de voedingswaarde?

  Groeten,
  Meijke

 • Als eerste staat er: tarwebloem. Als ik het goed begrepen heb, heeft dit minder voedingswaarde dan volkorenmeel.
  Dan staat er: water, voedingsvezel (tarwevezel 2,8%, inuline 2,2%), tarwegluten enz. Ik denk dat de voedingsvezels ook wel anders zijn dan de "echte" voedingsvezels uit een volkorenbrood.
  Dus volkorenbrood blijft beter denk ik!
  Leuk om op deze manier naar je voeding te kijken!

 • Ja, dat is leuk he! Zoals je merkt, heb je mijn advies helemaal niet meer nodig als je zelf snapt hoe je kunt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *