Je bloeddruk op peil houden

Ik kreeg net een vraag van iemand die ineens ‘sterretjes zag’ en toen ontdekte dat haar bloeddruk lager was dan normaal. Ze vroeg zich af of dat te maken kon hebben met een tekort aan vocht. Een slimme gedachte bij dit warme weer! Voor de liefhebbers zet ik hier ook een stukje over hoge en lage bloeddruk.

Je bloeddruk is letterlijk de druk die je bloed geeft op je aders. Als je aders stug worden en niet goed meerekken, wordt de bloeddruk die je meet dus hoger. Vandaar dat ┬┤aderverkalking┬┤ een hogere bloeddruk geeft. Het is overigens geen kalk die in je aders wordt afgezet in de loop van de jaren, maar eerder vetachtige stof. Hij ziet er wel heel kalkachtig uit, als je zo’n ader openmaakt.

Die vetachtige stoffen kunnen aan de wanden van je aders blijven hangen, als die wanden beschadigd raken (dus minder glad worden). Of als er veel ven die vetachtige stoffen in je bloed rondzwerven. Of allebei. Deze problemen kun je verminderen of voorkomen door… je raadt het al: voedzaam eten, stoppen met eten als je genoeg hebt, dagelijks bewegen en voldoende ontspannen. En die dingen zijn extra belangrijk als je problemen met hart- en bloedvaten of diabetes in de familie hebt.

Nu naar de lage bloeddruk. Als je minder liters bloed in je aders hebt, wordt je bloeddruk lager. Veel vocht verliezen kan dus zeker een rol spelen. Het is nu erg warm, dus heb je waarschijnlijk per dag meer nodig dan de 1,5 liter water die je normaal al nodig hebt. Je kunt ook extra mineralen uitzweten, dus je helpt je zelf door drie of vier keer per dag een goede maaltijd te eten met veel verschillende voedingsstoffen erin. Er zijn in deze tijd van het jaar gelukkig allerlei groenten en fruit te krijgen!

Je bloeddruk wordt (zoals bijna alles in je lichaam) geregeld door hormonen. Stress en spanning hebben daar veel invloed op. Naast voldoende voedzaam eten, water en slaap heb je dus ook ontspanning nodig. Mensen met te weinig ontspanning kunnen een te hoge of een te lage bloeddruk krijgen, net waar ze gevoelig voor zijn.

Feitelijk raad ik je dus aan om alle dingen te doen die toch al goed voor je zijn. Misschien een open deur, maar hoe meer redenen je hebt om goed voor jezelf te zorgen, hoe groter je motivatie. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *