Biologisch eten heeft geen zin – de fosfor raakt op.

Ik had al eens eerder dingen gelezen over een dreigend tekort aan fosfor. En nu net las ik een lang, maar wel interessant verhaal van Wouter de Heij op Foodlog.nl. Ik vat zijn verhaal samen.

Wouter is procestechnoloog en heeft veel verstand van scheikunde. Hij legt uit dat er voor zover wij weten negen atomen (basiselementen in de natuur) zijn, die wij nodig hebben om te leven: zuurstof, waterstof, koolstof, fosfor, stikstof, kalium, zwavel, magnesium en calcium.

Omdat het basiselementen zijn, verdwijnen ze niet. Maar het kan wel zijn dat de voorraad van bepaalde atomen zich verplaatst. Zo kan er op bepaalde plaatsen een tekort ontstaan. Of alle atomen van een bepaalde soort kunnen langzaam terecht komen op een plaats waar wij er niet meer bij kunnen. Dan ontstaat er een probleem, want ons lichaam kan niet meer samengesteld worden. En veel andere onderdelen van de natuur ook niet meer.

Dit laatste is aan de hand met fosfor. Wij krijgen elke dag fosfor binnen. Een groot deel van die fosfor komt in ons lichaam omdat wij planten eten die met kunstmest zijn gevoed. En dieren die planten hebben gegeten die met kunstmest zijn gevoed. De fosfor in de kunstmest komt uit mijnen, die we aan het leegmaken zijn.

Een biologische teler of fokker vermijdt het gebruik van kunstmest. De fosfor die de biologische geteelde planten nodig hebben, halen ze uit de grond. Maar dan moet er wel voldoende fosfor in de grond zitten! Dat kan alleen als er een kringloop is, waarbij alle fosfor die door de planten uit de grond gehaald wordt, uiteindelijk ook weer terugkomt in de bodem. En dat gebeurt niet, legt Wouter de Heij uit, want wij eten het eten op. Als we vervolgens een groot deel van de fosfor weer uitplassen en uitpoepen, spoelen we hem netjes door het toilet en belandt hij uiteindelijk in de zee. Daar kunnen wij er niet meer bij.

Wouter de Heij zegt dus terecht: als iedereen biologisch gaat eten, redden we daar niet de wereld mee. Tenminste niet als we onze uitwerpselen naar de zee blijven spoelen. Die moeten we als mest gaan gebruiken om de fosforkringloop te sluiten. Anders is de fosfor over 60 tot 130 jaar op. Klaar, uit met de mensheid.

Ik zet mijn handtekening onder elke realistische mogelijkheid om een verstoorde kringloop te herstellen. Bij deze dus!
Maar ik wil er wel aan toevoegen dat het wel degelijk zin heeft om eten te kiezen dat op een verantwoorde manier is gekweekt of gefokt. Want het gaat niet alleen om het sluiten van een kringloop voor de toekomst. Het gaat er ook om dat je lichaam nu, op dit moment, zoveel mogelijk de stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. En dat zijn niet alleen de ingredienten van kunstmest (vooral stikstof, fosfor en kalium), maar alle stofjes die in de bodem zitten.
En er zijn nog een heleboel andere argumenten om biologisch eten te kiezen.

Voor iedereen die zijn lichaam en de wereld een plezier willen doen, zijn er dus allerlei tips, bijvoorbeeld:
* Eet volwaardige voeding, die op een rijke grond gegroeid heeft zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
* Koop geen overtollig eten of andere spullen die je niet echt nodig hebt, zodat je meer geld overhoudt om goede producten te kopen.
* Steun initiatieven om kringlopen te sluiten en stoffen te hergebruiken.
* En vergeet intussen niet van het leven te genieten. :-)

De uitgebreide uitleg van Wouter de Heij vind je hier.

6 comments

 • Volgens mij slaat meneer De Heij een stapje over. Biologische boeren mesten hun grond met dierlijke mest. En daar zit ook fosfor in (en de rest). Verder sluit ik me helemaal bij je stukje aan!

  Gelein

 • Hoi Gelein,

  Dat klopt! Hij zegt ook niet dat alle fosfor verdwijnt, maar wel dat er steeds meer verdwijnt via onze ontlasting. Er zit een 'lek' in de fosforkringloop. Dus ook de dieren krijgen straks een tekort aan fosfor, waardoor hun mest minder bevat, enzovoort.

  Groetjes,
  Meijke

 • Wouter de Heij

  Hoi Meijke,

  Leuke samenvatting, bedankt! Ik verbaas me al een tijdje dat juist dit cruciale onderwerp geen brede 'politieke' en 'maatschappelijke' aandacht heeft. Ook ben ik het helemaal eens met je vier tips (voor de laatste tip!). Kijk verder gerust verder op mijn blog; enkele onderwerpen waar ik regelmatig over schrijf zijn (a) gezonde voeding en het palleo voedingspatroon, (b) innovatiemanagement, (c) maatschappelijk issues rondom agri-food.

  @ Gelein, natuurlijk mesten biologische boeren met dierlijke mest. Maar wist je dat er een tekort is aan biologische mest? En dat dit voor ongeveer 50% wordt aangevuld met mest uit het reguliere circuit? En dat mest uit het reguliere circuit eigenlijk 'gebruikte kunstmest is?".

  Sinds ik dit soort dingen weet, ben ik minder pro biologisch als dat ik een tijdje was. Inmiddels ben ik veel meer "duurzaam conventioneel" dan strikt biologisch, spijtig genoeg zijn er nog geen harde criteria voor dit concept.

  gr Wouter

  PS Puur om de discussie op te starten en ook een "andere mening" te laten zien, hierbij ook het stuk op mijn eigen blog:
  http://wdeheij.blogspot.com/2010/05/nederland-als-groot-agrobusiness-park.html

  PPS voor de liefhebbers: mijn e-mail adres is deheij(at)top-bv.nl

 • Hoi Wouter,

  Leuk dat je zelf reageert! Ik houd je blog in de gaten.

  Groeten,
  Meijke

 • Hoi Meijke en Wouter,

  heb inmiddels hele artikel gelezen. Interessant verhaal, maar de discussie die daar gevoerd wordt gaat verder boven mijn pet hoor. Ik ga wel je verdere blogs volgen, ik hou wel van kritische mensen met eye-openers.

  Groeten,
  Gelein

 • hallo,

  pas geleden zag ik een bedrijf op tv dat onze urine recycled. er is dus hoop!

  groet,
  chante

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *