Het bevat alles, maar niets teveel?

FoodWatch heeft ‘Het Gouden Windei’ uitgereikt aan een product dat ze leugenachtig vinden. Er was een top 5 samengesteld en wij mochten met zijn allen stemmen welk product wij het ergst vonden. Ik vond het een leuk idee. En nuttig ook, want veel mensen vergeten dat een levensmiddelenbedrijf in de eerste plaats vrijwel altijd als doel heeft om zijn product te verkopen. Niet om ons gezond te maken. Aan een gezond, gelukkig mens kun je minder verkopen, want dat heeft niet zoveel nodig!

Wat ik wel jammer vond, is dat er geen producten ‘met 0% suiker en 0% vet’ in de top 5 waren beland. Misschien wel omdat een fabrikant feitelijk niet liegt als hij zegt dat er geen vet of suiker is toegevoegd aan een product. Dat is namelijk waar. Maar wat niet waar is, is dat je door het gebruiken van zulke producten net zo vrolijk, fit, slank en actief wordt als de meisjes die ze in de reclame laten zien.

Dit weet ik omdat ik al honderden mensen producten heb laten vergelijken in de workshop FOOD!. Als de deelnemers van de workshop de producten proeven waar het vet en de suiker uitgehaald zijn, worden er een paar dingen duidelijk:
• Vrijwel niemand vindt ze echt lekker.
• De smaak is kunstmatig en zit vooral aan het begin (dus op het moment dat je de hap voor het eerst in je mond steekt). Daarna verdwijnt de smaak direct, dus neem je automatisch meteen weer een hap of slok. Er gebeurt weer hetzelfde en je neemt weer een hap. En nog een. En nog een. Je gaat er meer door eten en sneller eten.
• En hoeveel je ook eet, er komt nooit voldoening. Omdat de stofjes ontbreken die verzadiging in je lichaam geven (suiker en vet), maar ook omdat je altijd eindigt zonder smaak in je mond.
(Ook ervaren? http://www.wegmetdeweegschaal.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=146)

Dus hoewel de deskundigen nog niet precies weten of zoetstoffen schadelijk zijn op de lange termijn, is het mij heel duidelijk dat alles waar ´niets in zit en wat je dus gerust kunt nemen´ een hoop schade geeft voor je eetgewoontes. Je gaat dingen eten die je niet echt lekker vindt en die je lichaam nauwelijks iets te bieden hebben. Daarvan ga je eindeloos dooreten, zonder ooit verzadiging te voelen.

Een kreet als ‘het heeft alles, maar niets teveel’, kun je wat mij betreft dus ook vertalen in: ‘het biedt je niets en je eet steeds meer’.

Ik ga hier overigens graag over in gesprek als mensen andere informatie voor me hebben, dus laat gerust van je horen.

www.wegmetdeweegschaal.nl

5 comments

 • Helemaal mee eens!
  Ik vermijd al enkele jaren alle voedingsmiddelen waar aspartaam (of iets dergelijks) in zit. Ik heb er zelfs allergische reacties op gehad (opzwellen zoals van schaal- en schelpdieren). Zegt voor mij genoeg dat ik dat niet moet nemen.
  Groet

 • Wouter de Heij

  @ Anoniem; Er is niets mis met aspartaam.

  Al drink ik zelf tegenwoordig weer volle melk (lekker!) en eet twee gebakken eitjes als ontbijt. Ik eet liever minder maar lekker. Uiteindelijk gaat het om een juist voedingspatroon. Gezonde of ongezonde producten bestaan niet; wel gezonde of ongezonde voedingspatronen.

 • Bij FOOD! geweest en ervaren wat Meijke hier zegt. Beter een beetje minder van een kwaliteitsproduct en dan goed proeven!! Genieten!!

 • Ik eet al jaren geen light producten meer en daar voel ik me heel goed bij!
  Ik heb alles ingeruild voor bio, liever minder en lekker.
  In mijn beleving ga je van light meer eten en dat kan nooit de bedoeling zijn!

 • Hoi Sonja, leuk dat jij in de praktijk hebt gemerkt wat goed voor je is. Fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *