Het lekkerste voor het laatst

Ik heb altijd de neiging gehad om het lekkerste eten op mijn bord tot het laatste te bewaren. Daar is wat voor te zeggen: je hebt dan iets om naar uit te kijken. Maar als je eet omdat je honger hebt, heeft het ook een aantal nadelen.

Het eerste is, dat je de rest van je eten bij voorbaat het stempel ‘minder interessant’ geeft. Dat moet je even wegwerken, want daarna komt het lekkere pas. Zo kan het zijn dat je alleen maar zit (uit) te kijken naar dat lekkerste hapje en weinig meekrijgt van wat je daarvoor eet. Best jammer. Bij mij komt daar nog bij dat ik de neiging heb om bang te zijn dat ik iets tekort kom ( ben er nog niet uit hoe ik daaraan gekomen ben). Dus ik ga ook nog sneller eten, voor het geval iemand mijn lekkerste hapje dreigt af te pakken.

Eén keer werd dat bewaarheid trouwens. Als kind vond ik hamburgers van McDonald´s erg lekker. Dat wil zeggen: ik vond het ene stukje met het augurkje lekker, in het midden. De rest van de hamburger at ik eromheen weg, zodat ik dat laatste hapje overhield. Het lekkerste voor het laatst. Die ene keer lette ik niet goed op en pikte iemand het hapje met augurk van mijn bord. Ik was best overstuur: hele hamburger voor niets gegeten! :-)

Het andere nadeel is, dat je door deze insteek teveel kunt eten. Want misschien heb je al genoeg voordat je bij ‘het lekkerste’ bent. Maar dat lekkerste ga je natuurlijk niet laten liggen, dus eet je door. Bovendien ben je helemaal niet aan het opletten wanneer je genoeg hebt. Je bent je aan het verheugen op het laatste deel van je maaltijd.

Voortaan het lekkerste eerst dus? Als het gaat om eten dat je kan voeden, zeg ik meteen ja. Heb je honger en neem je iets waar je lichaam wat aan heeft, begin dan met het lekkerste van de dingen die je van plan bent te eten. Maarrrr… heb je honger én zin in snoepgoed, dan moet je natuurlijk niet met het snoepgoed beginnen! Ook niet als je dat het lekkerste vindt. Dan stil je eerst je honger en kijk je daarna of je echt nog zin in snoep of snacks zonder voedingswaarde hebt. Want met snoep kun je je honger niet stillen. En wie weet heb je niet eens zin in snoep, maar heb je gewoon erge honger en denk je daardoor dat je niets liever wilt dan snoepen. Maar dat is stof voor een volgende keer.

P.S. Er zijn natuurlijk wel meer dingen waarbij ‘het lekkerste voor het laatst bewaren’ nergens op slaat. Bijvoorbeeld bij shampoo, bedden, mannen/vrouwen… gewoon meteen de lekkerste kiezen! :-)

www.wegmetdeweegschaal.nl

Een reactie

  • Heel herkenbaar! Omdat ik vroeger mijn bord moest leegeten(!) moest ik het lekkerste voor het laatst bewaren. Nu doe ik dat nog steeds, met als gevolg dat ik soms allang verzadigd ben als ik aan bijv. mijn vlees mag beginnen. Nu ben ik gewend aan de nasmaak van het laatste hapje en is het een dilemma om te beginnen met het lekkerste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *