AntiDieetDag?

Iets wat verboden is, wil je liever dan iets wat niet verboden is. Zo merk ik dat als ik niet mag luieren van mezelf omdat er zoveel werk te doen is, ik ineens ontzettend behoefte krijg aan luieren. En als ik besluit dat het beter is om een dag niet te werken, krijg ik enorm de neiging om te gaan werken.

Dit is een natuurwet: mensen houden niet van dingen die verboden zijn. Als jij iets niet mag wat een ander wel mag, heeft die ander meer (overlevings)kansen. Dus wil je het ook. En als je het niet krijgt, kun je opstandig worden of jezelf zielig gaan vinden.

Vandaag is dit voor mij een lastige natuurwet. Het is namelijk Anti-Dieetdag, zoals elk jaar op 6 mei. De dag is in het leven geroepen om te laten zien hoeveel schadelijke gevolgen het promoten en stimuleren van lijnen heeft gehad voor met name vrouwen en meisjes. Dat vind ik een goede zaak, want lijnen heeft al enorm veel verdriet en pijn veroorzaakt, om niet te spreken van degenen die er ziek van zijn geworden of eraan zijn overleden.

Maar nu de naam AntiDieetDag. Veel mensen zullen door de naam de indruk krijgen dat iemand zegt dat ze niet op dieet mogen gaan. Bij de mensen die graag op dieet willen, omdat ze het idee hebben dat ze daarmee kunnen afvallen, kan dat opstandigheid veroorzaken. Hoezo zouden ze niet op dieet mogen? Daar heeft een ander toch niets over te zeggen?

Wat mij betreft hebben ze daarin gelijk. Ik ben dan ook niet tegen dieten. Hoe vaak ik ook heb gezien dat ze averechts werken, ik zal nooit tegen iemand zeggen dat hij niet op dieet moet gaan. Dat mogen mensen zelf bepalen. Wel doe ik twee andere dingen:
1. Laten zien hoe je lichaam en geest werken.
2. Laten zien wat je kunt doen als lijnen je niet helpt en je wilt graag afvallen. Dat heeft veel te maken met opmerken wat je nodig hebt en precies die dingen regelen.

Geen AntiDieetDag voor mij dus vandaag, maar een GeefJezelfWatJeNodigHebtDag. Zoals elke dag eigenlijk.

P.S. Als ik dit tien jaar geleden had begrepen zoals ik het nu begrijp, had ik Weg met de Weegschaal ook geen Weg met de Weegschaal genoemd. Maar inmiddels ben ik aan de naam gehecht. En hij wil ook niet zeggen dat je geen weegschaal mag hebben of gebruiken. Hij houdt in dat ik iedereen gun dat je de weegschaal niet nodig hebt om te zien hoe het met je is.

www.wegmetdeweegschaal.nl

4 comments

 • Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste mensen het zullen interpreteren als een soort SAS (schijt aan Sonja)-dag. Een dagje niet diëten en morgen gaan we weer vrolijk verder. Vol verbazing hoorde ik Sonja trouwens steeds zeggen dat je af en toe moet zondigen, "anders houd je het niet vol". Lekkere reclame voor je dieet… Michel Montignac had het beter begrepen met zijn "methode"!

  P.S. gefeliciteerd met je voortschrijdend inzicht, maar de náám Weg met de Weegschaal was voor mij wél de trigger. Alle lijners willen af van die weegschaal!

 • Dat is inderdaad het voordeel van de naam Weg met de Weegschaal: de meeste mensen willen hem graag kwijt en willen best weten hoe ze dat kunnen realiseren. :-)

 • Rita Zeelenberg

  Hallo Meijke,

  Het is met de naam van de Antidieetdag denk ik net als met de naam van jouw bedrijf. Hij is jaren geleden bedacht, en met de inzichten van nu had men het misschien wel positiever geformuleerd. Maarja, nu bestaat ie inmiddels als tientallen jaren en is ie internationaal bekend … niet makkelijk meer te veranderen.

  Jouw suggestie van 'Geefjezelfwatjenodighebt' – dag vind ik persoonlijk in elk geval een hele mooie!

  Groet, Rita Zeelenberg

 • Meijke van Herwijnen

  Hoi Rita,

  Leuk dat je reageert. Jij bent betrokken bij de dag, of niet? Veel succes vandaag en vanavond; zoals je kon lezen ben ik het met de doelstellingen wel helemaal eens!

  Groeten,
  Meijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *