Je lichaam stress bezorgen door te eten
Nou heb ik toch altijd gedacht dat gevarieerd eten belangrijk was, omdat je dan allerlei verschillende voedingsstoffen binnen kreeg. Lees ik net een hele andere uitleg van professor Michael Mueller van Wageningen Universiteit. Hij zegt dat die variatie helpt om je lichaam stress te bezorgen en dat dat goed is.
Dat klinkt vreemd, maar zijn uitleg is wel interessant. Eerst wat basiskennis, voor ik er meer over vertel. Als je lichaam meer energie binnenkrijgt dan het kan verbruiken, slaat het die energie op in de vorm van vet. Dat vet komt onder je huid te zitten, maar ook rondom je organen zoals je lever. Die vetcellen zijn gevoelig voor ontstekingen. Hierdoor kunnen je organen beschadigd raken of slechter gaan functioneren. Via je bloed verspreidt het ontstekingseffect zich door je lichaam.
De chronische ontsteking in het lichaam zou een belangrijke verklaring kunnen zijn voor het grotere risico dat mensen met overgewicht hebben op onder andere kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan.
Er is ook goed nieuws, en daarmee komen we bij professor Mueller. Hij benadrukt dat een mensenlichaam zich heel goed kan aanpassen en heel veel problemen zelf kan oplossen. Als je je lichaam regelmatig ‘uitdaagt’, wordt het getraind om nieuwe problemen aan te kunnen. Zo’n uitdaging voor je lichaam is bijvoorbeeld om het steeds ander eten te geven. Daarmee bezorg je het een klein beetje stress, maar wel hanteerbare stress. Het gevolg is dat het grotere stress beter aankan. Bijvoorbeeld een keer heel vet eten.
Als ik zit te eten, vind ik de gedachte ‘ik bezorg mijn lichaam nu stress’ niet zo rustgevend. Maar ‘ik train mijn lichaam om alles aan te kunnen’ weer wel. En daarnaast blijven de andere argumenten om gevarieerd te eten ook overeind: daarmee maak je de kans groter dat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. En je proeft nog eens iets nieuws.