Afvallen na je vijftigste

Plusonline en Valtaf hebben een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat 94% van de 55-plussers wil afvallen. Maar het lijkt ze wel moeilijk, want ze hebben het idee dat hun stofwisseling trager is geworden met de jaren.

Daar heb ik goed nieuws en slecht nieuws over. Om maar met het slechte nieuws te beginnen: bij de meeste mensen wordt de stofwisseling inderdaad steeds trager vanaf een leeftijd van dertig, vijfendertig jaar. Heel vroeger werden we namelijk niet zo oud. En dan was 30/35 zo ongeveer de leeftijd dat je kleinkinderen kreeg. Je kinderen namen het meeste fysieke werk over.

Het menselijk lichaam probeert alles zo efficient mogelijk te doen. Dus een lichaam dat de levensfase bereikt waarbij minder zware inspanningen horen, gaat minder investeren in spieren en uithoudingsvermogen. Het gaat rustig aan doen. Inderdaad, de stofwisseling vertraagt.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat je lichaam in deze situatie ook minder eten nodig heeft. Het vraagt dus ook om minder eten: je krijgt minder vaak honger en hebt aan kleinere porties genoeg. Dat mensen vanaf hun dertigste vaak zwaarder worden, komt dus niet omdat hun lichaam de mist ingaat. Het komt omdat ze de signalen van hun lichaam niet opmerken, of er niet op reageren.

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om na je dertigste, veertigste, vijftigste of zestigste slank en fit te blijven en lekker in je vel te zitten. Tenminste, als je bereid bent om er discipline voor op te brengen. Die hoef je niet te gebruiken om honger te lijden of jezelf af te beulen. Het draait om goed voor jezelf zorgen, bijvoorbeeld door voldoende te slapen, voldoende water te drinken, dagelijks te bewegen om je spieren in conditie te houden, iets goeds te eten als je honger hebt en te stoppen als je genoeg hebt. En als je geen honger hebt maar wel wilt (door)eten, goed op te letten wat je echte behoefte is en hoe je die kunt vervullen.

Hier zitten pittige leerprocessen bij. Gelukkig zijn het processen die je meer plezier en diepgang opleveren in je leven. En naarmate je ouder wordt, nemen je wijsheid in inzicht toe. Wie weet heb je zelfs meer tijd voor je persoonlijke ontwikkeling. Daar ligt een mooie kans.

www.wegmetdeweegschaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *