Evenveel calorieen eten – met een ander effect

Gisteren las ik over een nieuw onderzoek dat biologen in Amerika hebben gedaan. Het levert goed nieuws op voor iedereen die wil afvallen, maar het moeilijk vindt om minder te eten.

De onderzoekers hebben twee kleine groepen mensen ongeveer hetzelfde laten eten.
‘Hetzelfde’ wil zeggen: in beide gevallen brood met kaas. De hoeveelheid calorieen in de maaltijd was hetzelfde en de verdeling van eiwitten (15-20%), koolhydraten (40-50%) en vetten (33-39%) was ook hetzelfde.

Maar ik zei ‘ongeveer’. Er was namelijk één ding anders: het ene groepje kreeg een vrij onbewerkte vorm van brood met kaas. Dat was volkorenbrood met ‘echte’ kaas (cheddar). Het andere groepje kreeg een bewerkte versie: wit brood met wat ze in de VS ‘processed cheese’ noemen. Daarbij worden verschillende soorten kaas gemengd, vaak met andere losse componenten van melk er doorheen en/of emulgatoren, extra zout of kleurstof.

De onderzoekers waren benieuwd of de mate waarin eten bewerkt was, een effect zou hebben op de hoeveelheid energie die het lichaam nodig zou hebben om het eten te verteren. Ze waren erachter gekomen dat daar nog maar erg weinig onderzoek naar gedaan was.

Wat kwam er naar voren?
* De proefpersonen gaven aan dat ze evenveel verzadiging voelden na het eten, of ze nu de onbewerkte of de bewerkte maaltijd hadden gegeten.
* De hoeveelheid energie die het lichaam van de proefpersonen met onbewerkt eten verbruikte bij het verwerken van het voedsel was bijna twee keer zo groot als de hoeveelheid bij de mensen die bewerkt voedsel aten.

Moet je je voorstellen: het lichaam van de proefpersonen die een bewerkte versie van brood met kaas aten, verbruikte 10% van de calorieen van het brood met kaas in de verteringsprocessen in de uren na het eten. Bij de mensen die een ‘onbewerkte’ versie van brood met kaas aten, was dat 19%.

En de hoeveelheid calorieen, vetten en koolhydraten in beide maaltijden was hetzelfde!

Dit is best logisch, omdat je lichaam bij onbewerkt eten hard moet werken voor de vertering. Bij eten dat al ‘voorverteerd’ is in de fabriek, hoeft het nog maar de helft van het werk te doen.

In de workshop FOOD! leggen we naast dit punt nog twee andere redenen uit om onbewerkt eten te kiezen:
1. Je lichaam heeft de voeding uit dat echte eten nodig.
2. Als je werkelijk gaat proeven, smaakt ‘echt’ eten veel beter.

De onderzoekers merken terecht op dat dit onderwerp aandacht verdient, omdat Amerikanen steeds dikker zijn geworden sinds ze meer en meer bewerkt voedsel eten. En Amerikanen zijn niet het enige volk waar dat voor geldt…

Voor iedereen die wil afvallen zonder honger of jojo-effect, is dit nieuwe onderzoek geweldig nieuws: als je evenveel blijft eten, maar kiest voor onbewerkt eten, gaat je lichaam meer verbranden!
(En het levert nog meer gezondheid en meer genieten op ook…)

Ik zou zeggen: geniet ervan!

De informatie over het onderzoek vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *